Trojkoalice má znovu v kompetenci Institut plánování a rozvoje – Krnáčovou střídá Kolínská

V Praze po více než půl roce zasedala kompletní rada města, na úterním jednání si radní rozdělili jednotlivé kompetence. Hnutí ANO bude mít na starosti například majetek či záchranku, ČSSD dopravu a školství a Trojkoalice kulturu a územní rozvoj. Strany se na obnovení staronové koalice domluvily minulý týden, hned poté byli dovoleni zbylí radní. Od loňského října totiž město vedla jen sedmičlenná rada.

V rámci rozdělení kompetencí bude mít primátorka Adriana Krnáčová (ANO) na starosti legislativu, veřejnou správu a protikorupční opatření. Také se postará o vědu a oblast IT a řešit bude rovněž vztah Prahy ke Svazu měst a obcí a Asociaci krajů.

První náměstek Petr Dolínek (ČSSD) se bude nadále starat o Technickou správu komunikací (TSK), organizaci Ropid, která plánuje MHD, nebo botanickou a zoologickou zahradu v Troji. V kompetencích bude mít rovněž fungování Správy pražských hřbitovů nebo Pohřební ústav hlavního města.

Z nových tváří v radě bude mít Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice) na starost Institut plánování a rozvoje (IPR), o který se od loňského léta starala primátorka – IPR připravuje mimo jiné nový metropolitní plán. Krnáčová tehdy odebrala tyto kompetence Matěji Stropnickému, který v radě již nesedí.

Za oblast majetku bude zodpovídat nový radní Karel Grabein Procházka (ANO). Řešit bude například státní podniky v likvidaci jako Sady, lesy a zahradnictví nebo Pražské vodárny.

Jejich kolega Radek Lacko (ANO) se postará o záchranku nebo Městskou polikliniku a rovněž bude řešit bytovou politiku.

Novou tváří v radě je také Daniel Hodek (ČSSD), který se bude starat o sociální oblast, konkrétně o domovy pro seniory nebo Centrum sociálních služeb Praha.

Zbytek rady se nemění

V dalších oblastech zůstávají stávající radní: lidovec Jan Wolf (Trojkoalice) bude mít nadále na starosti kulturu, tedy divadla, Galerii i Muzeum hlavního města. Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice) bude řešit infrastrukturu a dohlédne na fungování Lesů hlavního města.

Oblast bezpečnosti zůstala hnutí ANO a radním zůstává Libor Hadrava. Ten se bude rovněž starat o Správu služeb hlavního města nebo Nadační fond bezpečná Praha. Náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO) bude nadále zodpovědná za finance a rozpočet města a Irena Ropková (ČSSD) se bude opět starat o školství.

Zdlouhavé vyjednávání skončilo minulý týden

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice byla obnovena minulý týden, kdy byli rovněž dovoleni zbylí čtyři radní. Koalice se loni v říjnu rozpadla kvůli vnitřím sporům, krize vyvrcholila odvoláním Matěje Stropnického a pak i dalších třech radních. 

Původně měla v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější možnou většinu, teď disponuje 34 hlasy. Do klubu ČSSD totiž přestoupila zastupitelka Monika Krobová Hášová, která původně kandidovala za TOP 09.

Hlavní město se připojí k hate free kampani

Kampaň HateFree
Zdroj: HateFree

Radní v úterý rozhodli, že se Praha připojí ke kampani hate free, zastupitelstvo přitom minulý týden odmítlo, aby se magistrát stal tzv. hate free zónou. Zastupitelé pouze přijali v reakci na útoky na pražské kavárny obecné usnesení odsuzující násilí.

Cílem iniciativy je reagovat na nenávistné projevy na internetu i v běžném životě. Symbolem hate free je růžová samolepka s bílým písmem, kterou si podniky zapojené do kampaně lepí na dveře či výlohy. O konkrétním zapojení pražského magistrátu bude primátorka jednat s vládní Agenturou pro sociální začleňování.