Za kruté zacházení s podezřelým potrestal soud tři policisty podmínkou

Podmíněnými tresty a zaplacením 300 tisíc korun odškodného potrestal brněnský soud trojici kriminalistů za kruté zacházení s podezřelým na služebně. Žalobce je viní z toho, že jej nechali vyskočit z pátého patra a po pádu ho ještě zbili. Obžalovaní svou vinu od začátku odmítají.

Státní zástupce vinil nadpraporčíka Jiřího Zemánka, poručíka Petra Kölbla a poručíka Romana Leikeba z toho, že vybízeli k sebevraždě, porušili povinnost strážní služby a z mučení a jiného nelidského a krutého zacházení. Za brutální zacházení se zadrženým mužem jim hrozilo až osmileté vězení.

Zemánek se podle soudu dopustil účasti na sebevraždě a porušení povinnosti strážní služby. Dostal proto trest 18 měsíců vězení s odkladem na 28 měsíců. Petra Kölbla a Romana Leikeba pak soud uznal vinnými z mučení a nelidského zacházení a uložil jim 30 měsíců vězení s odkladem na 48 měsíců. Dva odsouzení se odvolali na místě. Obhájce třetího si ponechal
lhůtu na rozmyšlenou, stejně jako státní zástupce.

Odsouzení musí poškozenému dohromady vyplatit za újmu tři sta tisíc korun. Ten žádal už dříve o půl milionu. Se zbývajícím nárokem jej tak soud odkázal na civilní řízení. 

Otevřeli prý okno a pobídli jej, aby skočil

Muže policie zatkla předloni v polovině září kvůli podezření z krádeže. Podle jeho výpovědi jej po výslechu nadpraporčík Jiří Zemánek připoutal k zábradlí na chodbě a řekl: „Buď se ke všemu přiznáš, anebo bude lepší, když se zabiješ. Okrádáš slušné lidi.“ Státní zástupce uvedl, že muž už v té chvíli vyhrožoval sebevraždou. Policisté na to podle něj reagovali tak, že otevřeli nedaleké okno a pobídli jej, ať klidně skočí. Muž se nakonec vyvlékl z pout a vyskočil z okna v pátém patře.

Poté dopadl na střechu a zlomil si nohu. Ve spise stojí, že tím ale případ neskončil. Policisté jej po dopadu údajně mučili, kroutili mu zraněnou nohou a bili jej, až vyslýchaný muž křičel bolestí. Pak přišel do jejich kanceláře jiný policista, který zavolal dozorčího a sanitku. Obžalovaní ale líčili událost jinak.

Podle obžalovaných chtěl muž uprchnout

Všichni tři vinu popírají. Nepopírají ale, že skončil z okna – podle nich chtěl uprchnout. „Myslím si, že mu ruplo v hlavě,“ řekl ve své výpovědi Zemánek. Zadržený se podle něj choval agresivně a svá zranění si způsobil sám. U soudu Zemánek uvedl, že jeho úkolem bylo muže pouze ohlídat, ale protože potřeboval na záchod, tak jej připoutal na chodbě ke schodišti a odešel.

Po návratu požádal dalšího obžalovaného – poručíka Petra Kölbla, aby zadrženého hlídal. Ten vypověděl, že s mužem čekal na převezení do cely, když se náhle na chodbě zhaslo, zadržený do něj vrazil a utekl. Našel jej prý pak až s kolegy a vynesl jej do kanceláře. Poslední obžalovaný – Roman Leikeba uvedl, že se výslechu vůbec nezúčastnil.

Leikeb už na lavici obžalovaných seděl před několika lety, odešel ale s čistým jménem. „Podle obžaloby se dopustil fyzického napadání poškozeného při služebním zákroku. Obžaloby byl pravomocně zproštěn,“ potvrdila už dříve mluvčí Městského soudu v Brně Gabriela Stočková.

Případů policejních selhání bylo v Brně víc

Agresivitu brněnských policistů neřešil soud poprvé. Jeden s případů se týká například bývalého elitního policisty Martina Foltýna, který byl součástí zásahové jednotky. Ten se podle několika nepravomocných rozsudků podílel na vydírání. Členem této jednotky byl i Roman Leikeb. Foltýn byl šéfem samozvaného Delta týmu, který ponižoval zadržené. Příslušníci týmu si navíc pořizovali inscenované fotografie, na kterých nechyběla krev nebo nahota. Někteří z nich byli později odsouzeni za ubití Vietnamce při zásahu v roce 2009. Dostali tresty v rozsahu od 3 do 10 let vězení.

Známější je takzvaný Toflův gang. Soud sice už dříve shledal, že nešlo o organizovanou skupinu, nicméně na základě rozkrývání této kauzy bylo obžalováno 11 lidí a mezi nimi několik bývalých policistů. Jejich tresty, nikoli za organizovanou činnost, ale jednotlivé vydírání, v délce tři až devět let potvrdil loni na jaře olomoucký vrchní soud. Podle státního zástupce vydírali podnikatele, obětem hrozili fyzickou likvidací nebo únosem dětí.

V těchto týdnech se u brněnského soudu projednává také případ přepadení kurzovního vozu, z nějž pachatelé uloupili 77 milionů korun. Z této krádeže jsou obviněni taktéž čtyři expolicisté.