Olomoucký soud potvrdil tresty pro členy Toflova gangu

Olomouc - Odnětí svobody v délce tři až devět let čeká vyděrače odsouzené v kauze takzvaného Toflova gangu. Olomoucký vrchní soud dnes totiž potvrdil rozsudek Krajského soudu v Brně. Pouze expolicistovi Eduardu Slaninovi snížil trest z osmi na sedm let za mřížemi kvůli promlčení. Členové takzvaného Toflova gangu podle obžaloby dvanáct let vydírali jihomoravské podnikatele. Vyděrače policisté odhalili na základě vyšetřování vraždy Michala Tofla.

Odsouzení se měli podle obžaloby dopustit až 20 vydírání, na kterých si prý vydělali miliony. Měli svým obětem hrozit vraždami i únosy dětí. Vyděrači podnikatele nejdříve křivě obvinili a následně jim nabídli, že kauzu zahladí, pokud dostanou zaplaceno. Za tuto pomoc si údajně žádali úplatek v rozmezí od deseti tisíc až do několika milionů. Policie je odhalila až po dvanácti letech v roce 2010 na základě vyšetřování vraždy Michala Tofla. Kauza tak vešela ve známost jako „Toflův gang“.

Případ ale soudy řešily v samostatném líčení a minulý rok v únoru soudci Krajského soudu v Brně rozhodli, že nebyla prokázána žádná organizovaná činnost mezi jednotlivými aktéry. Nic jako „gang“ tedy podle nich neexistovalo. Nicméně za jednotlivé trestné činy soud poslal jedenáct lidí na tři roky až devět let do vězení.

Obžalovaní vyděrači

Miloš Almásy - bývalý policista svou vinu částečně přiznává, podílel se na 14 útocích v letech 1998 až 2010 - státní zástupce mu navrhl 14 let nepodmíněně. Nakonec jde do vězení se zvýšenou ostrahou na 9 let. Zaplatit musí také peněžitý trest milion korun, jinak zůstane ve vězení o rok déle. Vinný je za přijímání úplatků, vydírání, loupež, zneužívání pravomoci veřejného činitele, podvod a pokus o podvod, organizátorství zneužívání pravomoci veřejného činitele, organizátorství přijímání úplatků a pokus o vydírání. Nižší trest získal, protože se k činům částečně doznal a v minulosti nebyl trestaný.

Stanislav Dobrovolný - bývalý policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů. Žalobce pro něj chtěl 10letý trest. Za podplácení nakonec skončí ve vězení na 3 roky.

Petr Křipský - bývalý policista, obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů. Spáchal 5 osobních útoků v letech 2003 až 2010 - návrh počítal s 13 lety nepodmíněně. Do vězení jde na 4,5 roku a má zaplatit 200 tisíc, jinak tam bude o 5 měsíců déle. Trest má za zneužívání pravomoci veřejného činitele a vydírání.

Lubomír Mokrý - bývalý šéf brněnské policejní inspekce. Podle obžaloby to byl on, kdo pochybení spoluobžalovaných policistů zametal „pod koberec“. V letech 2002 až 2004 poskytoval gangu informace, za což mu původně hrozilo až 10 let za mřížemi. Za nimi nakonec stráví 6 roků ve věznici se zvýšenou ostrahou, zaplatit musí také 120 tisíc korun, jinak se trest o čtvrt roku prodlouží.

Zdeněk Olah - oslovil jednu z vytipovaných obětí. Za tento jeden útok z roku 2011 mu hrozil až 8letý trest. Soudce dnes seznal, že za vydírání půjde za mříže na 3 roky.

Radoslav Petr - bývalý podnikatel, který oslovoval oběti. Státní zástupce pro něj chtěl 8 let vězení, ale soud ho potrestal 7 lety ve vězení se zvýšenou ostrahou. Dříve byl odsouzen za poškozování cizí věci a krádeže. Tyto tresty soud zrušil a odsoudil jej za vydírání, loupež, zneužívání pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku, návod k pokusu o ublížení na zdraví.

Eduard Polák - Podle původní obžaloby údajně zastrašoval vytipované oběti. Návrh nejprve počítal s 5letým trestem, podle soudce se ale přímo na vydírání nepodílel. Soudce jej nakonec zprostil viny pro nedostatek důkazů.

Roman Procházka - policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů. Od soudu kvůli tomu mohl odejít s 10letým nepodmíněným trestem. Soudce jej ale potrestal 5letým trestem a pokutou 100 tisíc korun. Pokud ji neuhradí, bude muset zůstat ve vězení o čtvrt roku déle. Trest si vyslechl za přijetí úplatku.

Rudolf Setvák - bývalý šéf brněnské policejní inspekce, pak pracoval ve vedení policie Brno-venkov. Podle obžaloby zametal „pod koberec“ pochybení spoluobžalovaných policistů. U něj, byl státní zástupce ochoten zprostit ho viny. S tím souhlasil i soudce. Rudolf Setvák tak odchází z případu jako nevinný.

Eduard Slanina - bývalý policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů, navíc oslovoval vytipované oběti. Spáchal čtyři útoky v letech 1999 až 2008 - původní návrh byl 12 let a 6 měsíců nepodmíněně. Nakonec dostal místo navrhovaného 8letého vězení 7letý trest kvůli promlčení.

Jaromír Šálek - pravděpodobně oslovil jednu z vytipovaných obětí, za což mu hrozil 4letý trest. Ten také nakonec dostal a k tomu finanční trest milion a 200 tisíc korun. V případě, že by peněžitý trest nezaplatil, prodlouží se mu pobyt za mřížemi o jeden a půl roku. Trest padl za vydírání.

Roman Velecký - bývalý policista, čelil obvinění, že skupině pomáhal. Státní zástupce mu navrhoval 11 let nepodmíněně. Soudce mu vyměřil 6 let a peněžní sankce 250 tisíc. Bez zaplacení zůstane za mřížemi ještě o půl roku déle. Trest má za zneužívání pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatků.

Milan Vítek - bývalý policista, údajně oslovoval oběti. Má na svědomí pět útoků. Od soudu mohl odejít až s 9letým trestem. Nakonec dostal 5,5 roku vězení a peněžitý trest 300 tisíc, jinak se jeho pobyt ve vězení o půl roku prodlouží. Vinný je za pokus o podvod, pokus o vydírání, pomoc k přijetí úplatků.

Zavražděný Michal Tofl

Bývalý policista jihomoravské hospodářské kriminálky Michal Tofl byl zavražděn 14. června roku 2010 před svým domem v Brně-Žebětíně. Útočník rozstřílel samopalem jeho vůz, když se vracel v noci domů. Tofl byl na místě mrtvý.

Po dvou letech vyšetřování jeho vraždy policie obvinila celkem tři podezřelé: brněnského podnikatele Petra Bezděkovského, který si ji měl údajně objednat kvůli sporům o peníze. Pak jeho řidiče a vyhazovače Tomáše Trkana a Radka Sobotku, který byl tehdy ve vězení. Krajský soud v Brně poslal Trkana a Sobotku na 19 let za mříže. Oba odsouzení dostali stejný trest už dříve, ale Vrchní soud v Olomouci verdikt zrušil a nařídil nové projednání.

Tofl napomáhal vyvážet peníze

Případ zavražděného expolicisty souvisí s kauzou Edbusy. Dva jihomoravští podnikatelé – Martin Žouželka a Lukáš Přibyl – mezi lety 2007 a 2009 lákali veřejnost na projekt s názvem Education Business System neboli Edbusy. Prostřednictvím něj pak lidem z České republiky, Maďarska, Slovenska i Polska nabízeli až milionové půjčky. Po klientech chtěli uhrazení 3 500 korun za členství v klubu a dalších 9 500 jako vratnou zálohu. Pachatelé tak důvěřivé lidi obrali o 550 milionů. Celkem dvanáct a půl tisíce poškozených se vrácení svých financí nedočkalo. Část nich dokázali pachatelé vyvést do zahraničí, o což se měli postarat právě Tofl se svým známým Petrem Bezděkovským. Následné spory o tyto peníze pak zřejmě stály expolicistu život.

S případem jsou spojená další dvě úmrtí

Petr Pavel Bezděkovský

Původně Toflův „obchodní partner“, později se ve zlém rozešli, podle informací ČT kvůli milionům z podvodu Edbusy. Bezděkovský byl podezřelý z toho, že si objednal Toflovu vraždu. Oběsil se v červnu 2012 v olomoucké vazební věznici.

Jiří Stýblo

V budově Krajského soudu v Brně se 26. ledna 2012 oběsil soudce Jiří Stýblo, který kauzu Edbusy soudil.