Výherních hracích automatů je v Jihlavě stále více

Jihlava - V Jihlavě stále přibývá počet výherních hracích automatů. Město proto chce zavést regulaci tohoto druhu podnikání a rádo by všechny herny vykázalo mimo centrum.

Bývalý hotel na Masarykově náměstí koupil provozovatel herny, z prodejny sportovních potřeb je nové kasino, kdysi vyhledávanou restauraci v centru také vytlačily automaty. Jenom v centru Jihlavy jsou desítky podobných podniků. „Herny se šíří Jihlavou jako morová epidemie. V každé ulici vidíte hernu, která je otevřená nonstop,“ stěžuje si na jejich přemnožení ředitelka Psychiatrické léčebny v Jihlavě Zdeňka Drlíková.

Podle mluvčího jihlavského magistrátu Radka Tulise je v Jihlavě celkem šedesát provozoven a v nich zhruba 450 výherních automatů. Trpělivost už došla i radním, kteří nechtějí mít herny alespoň v centru města a u škol. Prvním krokem má být vykázání tohoto druhu podnikání z objektů ve vlastnictví města. Jak sdělil primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal, Komora statutárních měst ČR žádá parlament o možnost úplné regulace všech druhů automatů.

Patrně i nezanedbatelný příspěvek do městské kasy, který podle Tulise činí 22 milionů korun ročně, však názorově rozděluje politiky i uvnitř jedné strany. Vypadá to tedy, že automaty z centra jen tak nezmizí. „Vyjadřuji určitou skepsi nad těmito opatřeními, protože problém je širší a jednorázový zákaz v nějaké lokalitě ho nevyřeší,“ domnívá se náměstek jihlavského primátora Radek Vovsík.

Někteří majitelé jihlavských heren se sice odmítají k plánované městské regulaci vyjadřovat, mimo kameru však říkají, že si své soukromé podnikání nenechají nikým a ničím omezovat.