Místostarostu Třebíče zbil stěžovatel, politik je v nemocnici

Třebíč - Místostarostu Třebíče Miloše Maška (ČSSD) napadl v pondělí odpoledne v jeho kanceláři agresivní občan. Mašek skončil s pohmožděninami hlavy, zápěstí a hrudníku v nemocnici. Případem se zabývá policie, sdělil dnes novinářům mluvčí radnice Ivan Přibík.

„Policie šetří případ jako útok na veřejného činitele,“ řekl ČTK mluvčí policie Karel Neumann. Útočníkovi hrozí až tři roky vězení. Radnice se chystá přijmout bezpečnostní opatření.

Útočníkem je podle informací ČTK šestačtyřicetiletý inženýr, jenž pracuje jako projektant v Jaderné elektrárně Dukovany. Za místostarostou přišel na jeho pozvání prodiskutovat svou bytovou situaci. Již přes dva roky si stěžuje na špatnou konstrukci bytového domu, v němž bydlí. Ruší ho údajně hluk z chodby, okolních bytů či bouchání vrat od garáží. Z 51 procent dům

vlastní město, zbývající podíl bytové družstvo. Stavitel údajně byt stěžovatele odhlučnil, po dalších stížnostech mu nabídl, že od něj bytodkoupí za 1,3 milionu korun.

Muž se k místostarostovi údajně choval neomaleně již na chodbě radnice. „Chtěl jsem ho přivítat podáním ruky, ale on mi řekl, že takovýmu šmejdovi ruku nepodá,“ řekl ČTK Mašek, který stále leží v nemocnici. V kanceláři si potom návštěvník vyndal nahrávací zařízení, místostarosta ale nesouhlasil, aby ho

použil. Když se choval neomaleně, řekl mu Mašek, že jednání ukončí. Zvedl se a šel ke dveřím. „Když jsem vzal za kliku, nečekaně mi skočil na záda, přičemž dveře nárazem vypadly z pantů. Začal do mě bušit,“ řekl. Přítomná úřednice pak přivolala strážníky, kteří Maškovi přiběhli na pomoc.

Z radnice agresivního muže odvedli čtyři strážníci a policisté v poutech. U výslechu pak tvrdil, že ho jako první napadl místostarosta. Podle kolegů z práce však nijak zraněn nebyl. Mašek tvrdí, že útočníkovi žádnou ránu neopětoval, protože byl v šoku. Podařilo se mu vysmeknout a utéct.

„Radnice zatím žádná bezpečnostní opatření nepřijala, vzpamatovává se z šoku,“ řekl ČTK starosta Ivo Uher (ODS). V úvahu připadají snad bezpečnostní tlačítka, která mají třeba úřednice sociálního odboru. Případem násilí na radnici se bude zabývat bezpečnostní komise města, dodal. Napadení Maška odsoudili při dnešním zasedání zastupitelé kraje Vysočina.

Podle zdroje z dukovanské elektrárny právník útočníkovi doporučil nekomunikovat s médii. V práci patří mezi spolehlivé zaměstnance. Pracuje jako projektant mimo střežené pásmo elektrárny. Bytovou situací je rozrušený. Pokud se situace bude komplikovat, muž musí absolvovat znovu psychotesty a nebude moci chodit do jídelny, která je ve střeženém pásmu, řekl zdroj ČTK.