Na Kroměřížsku došlo k závažné nehodě plynovodu

Kroměřížsko - K mimořádně závažné nehodě dnes došlo krátce před polednem na stavbě dálnice nedaleko Bílan na Kroměřížsku. Stavební stroj poškodil vysokotlaký dálkový plynovod. Následný požár si vyžádal jedno zranění a vysokou materiální škodu.

Speciální zhutňovací stroj krátce po 11 hodině protnul plynové potrubí přímo pod úsekem dálnice. Na únik plynu a rychle postupující požár naštěstí řidič stroje stačil duchapřítomně zareagovat. Ivo Mitáček, mluvčí HZS Zlínského kraje, informoval, že řidič v pracovním stroji se zachránil útěkem a byl převezen do nemocnice. Je v šoku, s lehkým zraněním.

Požár byl tak mohutný, že poškodil i zaparkované osobní auto stojící desítky metrů od místa neštěstí. Plameny šlehaly do výše 20 metrů, hasiči nařídili evakuaci všech dělníků v okruhu 300 metrů. Plynařům se přívod plynu do potrubí podařilo zastavit až po 2 hodinách. „Museli jsme čekat, až plynaři uzavřou všechny ventily a dojde k postupnému vyhoření plynu. Vzhledem k vysokým teplotám a rozsáhlosti požáru jsme nemohli vůbec hasit,“ nechal se slyšet Ivo Mitáček.

Jen na stavebním stroji je škoda 20 milionů korun, škody na potrubí plynaři teprve vyčíslují. Hasiči nechali požár dohořet, stavbaři se rozhodli stroj obětovat. Při hašení vodou by totiž voda znehodnotila celé podloží nového úseku dálnice.