Hala Rondo prochází „omlazovací“ kúrou

Brno - Stará brněnská hala Rondo by se měla přeměnit v moderní multifunkční arénu. Její rekonstrukce začala tento týden a má naspěch. Už příští rok by se v hale mělo konat basketbalové mistrovství světa. Extraligová hokejová Kometa tam má nastoupit dokonce už v září, což je uprostřed přestavby. Celá rekonstrukce za čtyři sta milionů korun, která zahrnuje i výstavbu parkovacího domu nebo ubytovny, by měla být kompletně dokončena do léta příštího roku.

Zápas Fed cupu byl posledním sportovním podnikem ve starém Rondu. Tenistky teď v hale vystřídali dělníci a tento týden začal boj o čas. Cíl je jasný. Hala musí být do září v takovém stavu, aby v ní mohla hokejová Kometa hrát i během rekonstrukce a kapacita hlediště se přitom nesnížila. „Technicky je to možné, akorát to bude časově náročné. Musí se pracovat v třísměnném provozu,“ říká k závěrečné fázi rekonstrukce koordinátor stavby Miroslav Hyšpler.

Jako první proto přijde na řadu vnitřek haly, vymění se protihlukové polštáře, interiér dostane nové nátěry a kompletní výměny se dočká i vzduchotechnika. „To, co se zanedbalo za ta léta na údržbě, která by měla u těchto objektů probíhat kontinuálně po celou dobu užívání, tak to dostane nový kabát a zvedne to komfort celé té haly velice výrazně,“ vysvětluje architekt haly Rondo Ivan Ruller.

Jasné už také je, jakou barvu budou mít po rekonstrukci sedačky pro diváky. Původní návrh počítal s oranžovou barvou, to se ale nelíbilo fanouškům Komety. Projektanti jim proto vyhověli a sedačky v plánech zmodraly. „Od začátku to byla pro všechny fanoušky Komety jediná varianta. Klubové barvy jsou modrá a bílá, tak je jasné, že bílá by kvůli čistotě moc nešla, tak ta modrá byla jediná varianta,“ uvádí předseda fanklubu Komety Brno Tomáš Kundrát.