Brněnská kriminálka rozbila gang zlodějů aut

Brno - Policisté pozatýkali desetičlenný gang zlodějů aut. Na zakázku vykrádali a také odcizovali auta na jižní Moravě a v Pardubickém kraji. Tam také kriminalisté našli několik skrýší, v některých objevili i zbraně. Sledování zločinného gangu trvalo bezmála osm měsíců a zapojilo se do něj 140 policistů.

Bylo zajištěno sedm motorových vozidel a dvě motorky v hodnotě 2,5 milionu. Dále byly zajištěny dva samopaly a dvě pušky,” uvedl vyšetřovatel Jihomoravské policejní správy Petr Pokorný.

Podle kriminalistů zloději kradli auta na objednávku. Buď kvůli náhradním dílům, nebo se zakázka vztahovala přímo na konkrétní auto a barvu podle dokumentů od havarovaných vraků. Pak už zloději jen předělali identifikační čísla motoru a karoserie. Žádné zabezpečení pro ně nebylo překážkou.

„Odcizili zhruba jedno vozidlo týdně, od těch nejlevnějších až po nejdražší. Byli schopni odcizit jakékoliv vozidlo. To, které neuměli nastartovat, přivázali za bílého dne na lano a odtáhli,” dodává Pokorný.

Podle ředitele brněnské policie Jaroslava Vaňka by mělo rozbití gangu znamenat klidnější spánek pro řidiče: „Realizace akce se na kriminalitě vždycky projeví a Brno se tak stane zase trošku bezpečnější.”

V Brně už letos kriminalisté zatkli několik menších skupin, což se pozitivně projeví ve statistikách. Městské ředitelství předpokládá, že se dostane pod 1000 ukradených aut. To by znamenalo nejlepší výsledek za posledních pět let. Policisté zatím zlodějům prokázali 14 loupeží. Odhadují ale, že za dobu svého působení jich gang musel provést několik desítek.