Dvorce na Jihlavsku čekají na evropské peníze

Dvorce (Jihlavsko) – Na slíbené dotace z programu rozvoje venkova zatím marně čekají desítky obcí v Česku. A to i přesto, že stavby jsou už dávno hotové. Situaci ještě zhoršuje to, že banky už si za původní půjčky účtují vysoké úroky. Celorepublikově jde o stovky milionů v desítkách obcí. Jen na Jihlavsku řeší podobný problém řada dalších obcí, které s napětím očekávají řešení. Na vině je nesrovnalost s DPH, kterou Evropská unie nechce platit, obcím ji však zaplatí stát. V nejbližších dnech by obce měly dostat příslušnou informaci od ministerstva financí.

Obec Dvorce na Jihlavsku už nemá rozbité prašné cesty, opravila je. Zrekonstruovala i veřejné osvětlení, vydláždila autobusovou zastávku. To všechno podnikla s příslibem evropské dotace ve výši 90 procent nákladů. Na peníze ale zatím marně čeká. „Máme s tím starosti. Máme překlenovací úvěr 4,5 milionu a každý měsíc naskakuje nám 18 tisíc úroků,“ uvedl starosta Dvorců Otomír Klubal (nestr.). Úroky jsou pro Dvorce zcela zbytečné výdaje, místo jejich placení mohla obec dokončit např. rekonstrukci obecního úřadu nebo třeba vydláždit další chodník.

Malá obec na Jihlavsku hospodaří také s malým rozpočtem, který ročně dosahuje částky jen asi 1,75 milionu korun. Že by tedy zvládla sama splatit pětimilionový úvěr bez dotace, je takřka nemyslitelné. „To bychom tady nemohli dělat vůbec nic a celý rozpočet by šel na splácení úvěru,“ prohlásila místostarostka obce Jana Tomanová (nestr.). Poradce evropských dotací Abraham Hofhanzl doplnil: „Malé obce na to doplácejí a velké banky na tom vydělávají.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Celorepublikově jde o stovky milionů v desítkách obcí, jen na Jihlavsku řeší podobný problém například ještě Hostětice, Kostelní Myslová, Markvartice nebo Knínice. Tam všude s napětím očekávají, jak se problém s vyplácením dotací vyřeší. Na vině je nesrovnalost s DPH, kterou Evropská unie nechce platit, ale obcím ji zaplatí stát. „V uplynulých dnech došlo po jednáních Ministerstva financí ČR s Evropskou komisí k upřesnění pravidel pro výplatu DPH obcím. Všechny obce do tří týdnů dostanou informace o termínu výplaty této dotace,“ vysvětlil mluvčí Ministerstva zemědělství ČR Petr Habáň.

Starostové věří, že nejde jen o jeden z dalších slibů, ale že se peníze do jejich obcí dostanou skutečně co nejdřív.