Tábor s kurzem přežití

Jihlava – Letní tábor v Březové u Rokytnice nad Rokytnou není jen tak obyčejný tábor. Zažít se zde dají dobrodružství, o kterých se jiným dětem může jen zdát. Pobyt totiž tamním malým táborníkům zpestřila armáda ukázkami techniky. Přiletěli za nimi vojáci s vrtulníky a své umění předvedli také výsadkáři. S nimi navíc děti v noci zažijí kurz přežití.

Jeden z nejlepších obrněných transportérů ve výzbroji české armády Pandur nebo bitevní vrtulník MI 24 patřily k tomu nejatraktivnějšímu, s čím se ve středu v Březové představili vojáci. „To se mi líbí hodně, protože jsem některé věci nikdy neviděl,“ přiznává Marek Dostál. „Přiletěli k nám vojáci a předvádějí nám například auta nebo vrtulníky,“ doplňuje ho Jakub Goran z Komořan u Vyškova. „Pro nás je to možnost vyzkoušet si některé věci v jiných prostorech, než jsme zvyklí cvičit, a na druhou stranu je dobré, že se může armáda prezentovat na veřejnosti,“ říká Ladislav Nagy z Generálního štábu Armády ČR. 

Tábor Březová na Vysočině je největší adrenalinový a outdoorový park v České republice. Dětem nabízí nejrůznější atrakce ve výškách, na lanech i na vodě. Už třetím rokem zde také probíhá projekt „Vyzkoušej si svoje budoucí povolání“. V jeho rámci se kromě vojáků prezentují dětem v létě třeba také policisté, záchranáři nebo umělci. „Jsou to povolání obvykle atraktivní a adrenalinová. A děti prostě akce zajímá,“ vysvětluje autor projektu Alexander Lukeš. „Naše letní tábory jsou odlišné od ostatních táborů hlavně zázemím, kterým disponujeme, a vybavením. Také se liší programem,“ připomíná ředitelka neziskové organizace STAN Ludmila Buďová.  

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Táborníci s vojáky také zažijí v lese dobrodružství v rámci kurzu přežití v tísni. Armáda se na táboře Březová představí letos v létě ještě jednou, a to v termínu 18.-19. srpna.