Výstava v Jihlavě mapuje historii našeho nejúspěšnějšího hokejového klubu

Jihlava – Dnes byla v Muzeu Vysočiny slavnostně zahájena výstava, která mapuje bohatou historii hokejového klubu Dukla Jihlava. Návštěvníci se mohou těšit na řadu exponátů spojených s nejúspěšnějším hokejovým klubem československé historie. Ve vitrínách nebudou chybět poháry, medaile, originální dresy a části výstroje významných hráčů, ale i dobové fotografie, vstupenky, programy k utkání i videonahrávky historických zápasů. Dnešního zahájení se zúčastnili i slavní hokejisté minulosti, výstava potrvá až do 28. listopadu.

Výstava byla zahájena netradičně - zástupci města, kraje i hokejového klubu se totiž společně sešli na trestné lavici. A během vernisáže se vzpomínalo na nejslavnější období jihlavského hokeje: „Na mistrovství světa v roce 1985 jsme měli 11 hráčů z Dukly Jihlava,“ připomněl bývalý hokejista a trenér Dukly i reprezentace Stanislav Neveselý.

Zřejmě nejcennějším exponátem je pohár, který až do rozpadu Československa získával vítěz tehdejší první hokejové ligy, do Jihlavy zamířil celkem 12x. V současnosti ho má Sparta, která byla posledním vítězem. „Ve vitrínách jsou i stopky a píšťalka používané trenérem Jaroslavem Pittnerem,“ uvedl bývalý hráč a jednatel současné Dukly Bedřich Ščerban. 

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Podle kurátora výstavy Martina Kosa se podařilo sehnat tolik exponátů, že ani nebude možné všechny ukázat. „Některé z nich jsou však jedinečné, a až do doby, než vznikne síň slávy Dukly Jihlava, je lidé nebudou moci spatřit,“ litoval Kos. V rámci výstavy vyšla nákladem 800 kusů i publikace, která mapuje historii Dukly od roku 1956 až do současnosti.

Další klenot: „Vuvuzela“ z roku 1963

Organizátoři výstavy si cení zvláště historických houkaček, které na hokej nosila jedna z velkých fanynek Dukly, paní Kučerová. „Všichni jí říkali 'bába Kučerová'. Chodila mnoho let na každý zápas Dukly, vždy na jedno místo,“ řekl Ščerban. Houkačka s pronikavým zvukem, která se dřív používala jako klakson na motocyklech, pochází z roku 1963. „Na Horáckém zimním stadionu se tedy tyto nástroje používaly k povzbuzování dávno předtím, než se na fotbalovém šampionátu v Jihoafrické republice objevily dnes známé vuvuzely,“ poznamenal Ščerban.   

Dukla Jihlava vznikla v sezoně 1956/57, kdy klub Křídla vlasti přesídlil z Olomouce pro špatné hokejové podmínky do Jihlavy a jako zástupce armády ho nahradila Dukla Jihlava. Jako dvanáctinásobný držitel poháru pro vítěze ligy je Dukla nejúspěšnějším hokejovým klubem československé historie. Poslední titul získala v sezoně 1990/1991.

Historická houkačka jedné z velkých fanynek, paní Kučerové
Zdroj: ČT24