Zlínská filharmonie se stěhuje do moderního sálu

Zlín – Velký den nastal pro Filharmonii Bohuslava Martinů ve Zlíně, poprvé totiž zkoušela v novém koncertním sálu. Po 55 letech vyměnila Dům umění se špatnou akustikou za moderní prostor pro 830 posluchačů. Od dob pražského Rudolfina byl konečně po více než 125 letech postaven koncertní sál výhradně pro vážnou hudbu. Slavnostní otevření kongresového centra, jehož je koncertní sál součástí, proběhne právě dnes. Účastní se ho i autorka sálu a zlínská rodačka Eva Jiřičná.

O víkendu filharmonii aplaudovali nadšení posluchači v italské Pescaře, dnešní ráno v domácím Zlíně ale přebilo všechny ovace, navzdory prázdnému hledišti.

Filharmonici měli před sebou první test svého nového domácího sálu. Místo sloupů uprostřed sálu a převlékárny na toaletách budou hrát v sále s vytříbenou akustikou. Pro koncept architektky Evy Jiřičné byla právě akustika jasnou prioritou.

Houslista Jiří Lovák potvrzuje, že jde o jeden z nejlepších sálů, které Česká republika má. Zatímco uklízečky měly svou práci, hudebníci už ruch v sále dávno nevnímali. Třeba na harfenistce Lucii Fajkusové byla při zkoušce patrná úleva. Podlahu pódia totiž nekryje koberec, který pohlcuje tóny. Ve středu v 19 hodin se nový sál dočká slavnostního křtu. Na programu bude kombinace vážné i populární hudby.