Obec Pohled se zbavuje dluhů

Jihlava - Jedno z nejzadluženějších míst v republice je snad z nejhoršího venku. Obci Pohled na Havlíčkobrodsku se po dvacetiletém snažení snad už definitivně podaří prodat místní zámek. Zastupitelé už vybrali firmu, se kterou obchod uzavřou. Nový majitel má v úmyslu v obci rozvinout obchodní a podnikatelské aktivity, jež by místním obyvatelům nabídly pracovní místa.

Zámek, zahradu, rozsáhlé pozemky, rozestavěnou školu a řadu dalších budov získá za patnáct milionů korun soukromá společnost z Frýdlantu na Liberecku. Pohledští zastupitelé vybrali kupce ze dvou zájemců mj. proto, že peníze obci pošle ještě před podpisem smlouvy. „Tento zájemce je finančně silný, je za ním realizace celé řady projektů,“ připomíná starosta obce Milan Klement. 

Spolu se zámkem získá nový majitel také přes polovinu obecních pozemků. Plánuje v Pohledu vybudovat konferenční centrum, zřídit jezdecký klub a organizovat tady např. petrolejářské summity. „K dnešnímu dni máme osmnáct milionů korun dluhu. Patnáct milionů získáme prodejem nemovitostí a tři miliony máme připravené na účtu. Tím bychom se z toho měli dostat,“ říká Milan Klement. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Lidé v obci vítají, že se Pohled zbaví dluhů, ale moc nevěří, že se záměry podaří skutečně zrealizovat. „Je to vyloženě megalomanský projekt, ale kdyby se to povedlo, bylo by to hezké,“ uvádí jedna z místních obyvatelek. „Peníze jsou potřeba. Chybí nám tady vodovod a další věci,“ dodává druhá. 

Kupcem je společnost H.H. Holding Group za kterou stojí obchodník na mezinárodních burzách Petr Zázvorka. Místní ho neznají. Podle starosty vše hodlá zaplatit ze svého a nespoléhá na žádné dotace. Noví majitelé se chtějí místním lidem představit až po podpisu kupní smlouvy a po zápisu do katastru nemovitostí. To by mělo být asi do dvou měsíců.