Sanatorium na Buchtově kopci končí činnost

Jihlava - Kvůli úsporám ve zdravotnictví končí na Vysočině jedinečné plicní sanatorium. Uprostřed chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy a v ideální nadmořské výšce se zde už desítky let léčí plicní problémy. Pacienti jsou nejenom z Vysočiny, ale také z Jihomoravského kraje, kde podobné zařízení neexistuje. Teď ale sanatorium jako první zdravotnické zařízení doplácí na reformu spojenou s redukcí lůžek. Na opravy ani provoz budov totiž nejsou peníze.

„Já jsem z toho úplně nešťastná, protože co budu dělat? Budu po nemocnicích nebo jak budu vegetovat? To už nebude žádný život, budu čekat, až se udusím,“ děsí se pacientka sanatoria Brigita Dostálová. Paní Dostálová se do sanatoria pravidelně vrací a říká, že jí tu zachránili život. Teď proto hodlá iniciovat petici za zachování léčebny. „Já jsem rozhodnutá napsat ombudsmanovi a také prezidentovi,“ ujišťuje.

Roman Kratochvíl:

„Hlavní důvod je ekonomický, protože už několik let po sobě je sanatorium v červených číslech.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Všechny budovy mají být definitivně vyklizené k 31. prosinci. Místní se obávají, že pak hrozí devastace od vandalů nebo rozkrádání zařízení. Podle vyjádření představitelů kraje Vysočina už je rozhodnutí o zrušení sanatoria nezvratné, nikdo ale zatím nedokáže říct, co bude s opuštěnými budovami. „V okamžiku, kdy dojde k postupnému vyprazdňování, se s tím majetkový odbor kraje bude muset nějak vypořádat,“ říká mluvčí Nemocnice Nové Město na Moravě Roman Kratochvíl.

„Je mi to líto, že prostředí, jako máme my, přichází o možnost adekvátní léčby,“ lituje ředitel a primář Sanatoria Buchtův kopec Pavel Petrů. Z rozhodnutí kraje se mají pacienti léčebny dlouhodobě nemocných přestěhovat do novoměstské nemocnice a respirační onemocnění se budou léčit v Humpolci.