Ministerstvo financí poradí církvím jak naložit s navráceným majetkem

Plzeň - Ministerstvo financí nabídne církvím odborné poradenství ohledně hospodaření s navráceným majetkem. V Plzni to slíbil ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek při jednání s biskupem Františkem Radkovským. Plzeňská diecéze patří k těm chudším. Restituce by jí však mohly pomoci z existenčních problémů. Jak říká biskup: diecéze konečně nebude muset žebrat v Německu.

„Rád nabídnu církvi odborný potenciál svého ministerstva, aby o majetek mohla pečovat s péčí řádného hospodáře,“ prohlásil Miroslav Kalousek. V hlavní budově plzeňského biskupství pracuje 35 lidí, spolu s kněžími a technickým personálem v jednotlivých farnostech má biskupství 200 zaměstnanců. Dotace od státu přitom nestačí ani na platy.

Biskup proti každoročně žádal o finanční výpomoc v Německu. Z té bylo financováno mimo jiné i gymnázium. „Do školy přiteklo tímto způsobem z Německa téměř třicet milionů korun,“ informuje Daniel Petříček, ředitel Církevního gymnázia v Plzni.

Plzeňská diecéze spravuje celý západ Čech, patří pod ní 10 vikariátů a 71 farností. O objekty se v restitucích nejedná. S výjimkou několika hospodářských stavení půjde hlavně o polnosti a lesy. „Zrovna se začíná pilně pracovat na seznamech,“ uvedla mluvčí Biskupství plzeňského Alena Ouředníková.

V plzeňské diecézi se nalézá 574 kostelů a kaplí. Peníze z restitucí na jejich opravu nepůjdou bezprostředně. Nic by totiž nezbylo. Nejprve je potřeba dobře investovat a opravovat se má až z případného zisku. „Lesy jsou například taková investice, která - když nepřijde kalamita – je spolehlivá,“ uvažuje biskup Radkovský.

Než začnou restituce vydělávat, nějaký čas potrvá. Platy duchovních bude tedy ještě několik let dotovat stát. V prvních třech letech zůstanou příspěvky stejné, tedy zhruba 1,5 miliardy. V dalších čtrnácti letech se bude příspěvek postupně snižovat o pět procent každým rokem.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)