Velká jarní cyklojízda přilákala čtyři tisíce účastníků

Praha - Z náměstí Jiřího z Poděbrad odpoledne v rámci Velké jarní cyklojízdy vyrazilo do ulic Prahy na 2 tisíce cyklistů. Do cíle jich dorazilo až dvakrát tolik, řada z nich se ke skupině přidávala v průběhu trasy. Ta byla dlouhá třináct kilometrů a vedla centrem města, okolo nábřeží přes Hlávkův most až do Stromovky, kde byl pro účastníky přichystaný hudební program.

Velká jarní cyklojízda se v Praze koná už více než 10 let a postupně se rozšiřuje i do dalších měst v Česku. Akcí chtějí organizátoři upozornit na to, že v Praze je mnoho lidí, kteří by Prahou jezdili raději na kole než autem. Zároveň tím ale upozorňuje na fakt, že oproti jiným evropským metropolím nejsou v Praze pro cyklistickou dopravu ideální podmínky. Její rozvoj by přitom mohl městu od automobilů ulehčit .

Trasa pražské cyklojízdy
Zdroj: ČT24

V Třeboni po vzoru dalších měst zavádějí evidenci kol

Lepší podmínky chce na letošní sezónu zajistit cyklistům i Třeboň. Zaměří se hlavně na zloděje kol. Každý rok jich totiž ve městě zmizí zhruba 50. Městská policie proto zavedla systém evidence kol, podobný funguje například v Jihlavě nebo Ostravě. Třeba v Českých Budějovicích, kde loni zloději ukradli přes 500 kol, ale žádná evidence majitelů není. Městská policie tam před 5 lety rozdávala čipy na kola, ani to však s dohledáním kol moc nepomohlo.