Silné bouřky se budou vyskytovat v Čechách až do čtvrtka, na Moravě dál hrozí požáry

Silné bouřky s nárazovým větrem a krupobitím se budou v západní polovině České republiky vyskytovat minimálně do čtvrtka. Zejména menší řeky, jejichž hladiny zvedl předchozí intenzivní déšť, mohou ojediněle dosáhnout na druhý až třetí povodňový stupeň. Naproti tomu na Moravě a ve Slezsku kvůli suchu a horku zůstává do odvolání v platnosti upozornění před nebezpečím vzniku požárů.

Silné a velmi silné bouřky doprovázené poryvy větru o rychlosti až devadesát kilometrů v hodině, krátkodobými úhrny srážek kolem padesáti milimetrů a menšími kroupami očekávají v Čechách a na českomoravském pomezí meteorologové v úterý večer a v noci, ve středu odpoledne a v noci na čtvrtek.

„Silné bouřky se mohou vyskytnout i v pátek. Předpověď budeme upřesňovat,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Výstraha před silnými bouřkami
Zdroj: ČHMÚ

Vzhledem k tomu, že některé oblasti zasáhly silné bouřky i v uplynulých hodinách, budou podle meteorologů výrazně kolísat hladiny zejména menších toků. S velkou pravděpodobností podle nich překročí první povodňový stupeň a při velmi intenzivních bouřkách ojediněle i vyšší stupeň. Toto upozornění se týká Středočeského, Plzeňského, Ústeckého, Libereckého a Jihočeského kraje, Vysočiny a Prahy. 

Extrémní úhrn srážek

Meteorologové na sociálních sítích uvedli, že při pondělních večerních a nočních bouřkách zaznamenali extrémní úhrn srážek v Katovicích na Strakonicku, kde spadlo 187,5 milimetru srážek. „Tato mimořádná srážka naštěstí spadla do téměř rovinaté oblasti, a proto kromě lokálních zátop nezpůsobila přívalovou povodeň. Přesto hladina Otavy, která je zde už poměrně velká řeka, se ve Strakonicích zvedla o více než metr,“ řekli meteorologové.

Déšť rozvodnil řeky i v dalších regionech. Například v Plzeňském kraji zvedl hladinu Holoubkovského potoka, Úslavy ve Ždírci a Bradavy v Žákavě na jižním Plzeňsku.

Mezi Strakonicemi a Horažďovicemi bude po noční bouřce několik dní neprůjezdná železniční trať. Déšť ji podemlel a na trakční vedení spadly stromy.