Meteorologové varují před sněžením, náledím a mrazem, který může poškodit vegetaci

Od pátečního večera se objeví skoro v celé zemi mrazy, které mohou v nížinách poškodit hlavně meruňky, broskvoně a slivoně. Meteorologové doporučují zemědělcům a zahrádkářům, aby tyto kvetoucí ovocné stromy chránili před promrznutím. Výstraha na mráz ve vegetačním období platí zatím do odvolání. O víkendu hrozí také náledí a v Jeseníkách husté sněžení. Sněžit má ale i v nížinách.

Už od půlnoci ze čtvrtku na pátek bude sníh zůstávat ležet nejen na horách, ale i ve středních polohách. Hlavně v Jeseníkách může napadnout 10 až 20 centimetrů za 24 hodin.

Kolik naprší a nasněží
Zdroj: ČT24

Kromě toho, že to na sněhu může klouzat, varuje ČHMÚ i před škodami na stromech a drátech elektrického vedení – to může v důsledku vést k výpadkům elektřiny.

Při cestování je proto na místě opatrnost a řidiči by ani v nižších polohách neměli zapomenout na zimní výbavu a zimní pneumatiky. A při cestách do hor přibalit i sněhové řetězy.

Výstraha před novou sněhovou pokrývkou 10–20 cm ve žlutých oblastech v pátek od 0:00 do 24:00
Zdroj: ČHMÚ

Od pátku od 18:00 se bude ochlazovat. Všude, kde začne mrznout, se budou na silnicích a chodnících tvořit náledí nebo zmrazky. Zvyšuje se riziko úrazů při uklouznutí. Při pohybu venku by měli dávat pozor hlavně starší nebo méně mobilní lidé, u nich je na místě do neděle omezit vycházení ven. Na neošetřených cestách hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost.

Výstraha před náledím v celé ČR od pátku 18:00 do neděle 9:00
Zdroj: ČHMÚ

Od pátečního večera může také mráz v nížinách poškodit kvetoucí meruňky, broskvoně a slivoně. Vhodné je použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik porostů drobnými vodními kapičkami v období s teplotou pod bodem mrazu, což bývá zpravidla před východem slunce. Využít lze i zakuřování pomocí spalování vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů.

Výstraha před mrazem ve žlutých oblastech od pátku 18:00 do odvolání
Zdroj: ČHMÚ


Po slunečných víkendech, které vylákaly ven spoustu cyklistů, budou ovšem pro tento víkend vhodnější volbou lyže. Na horách sněží už ve čtvrtek; v pátek bude déšť přecházet ve sněžení od 600 m n. m, a později i nad 300 metrů.

V sobotu a v neděli bude padat sníh všude. V nížinách sice odpoledne roztaje, ale do rána se i tam z břečky nebo vody stane ledové kluziště.

Počasí na Slaměnce
Zdroj: ČHMÚ

Ve víkendových dnech čekejte aprílové počasí: rychlé střídání modrého nebe a mraků se sněhovými přeháňkami. Až do pondělí budou ranní mrazy zesilovat. Při ranním vyjasnění nad sněhem můžou teploty v pondělí klesnout i pod -10 °C. V úterý a ve středu mráz sice zeslábne, ale pořád budou rána ještě většinou mrazivá. Pokles odpoledních teplot skončí v neděli. Než se ale teploty odpoledne vrátí nad 10 °C, bude to ještě nejméně týden trvat, aktuálně to vypadá na příští čtvrtek.

O víkendu riziko náledí
Zdroj: ČT24

Ochlazení na přelomu března a dubna je ovšem časté. V Praze za posledních 20 let nebyl rok, kdy by se neochladilo aspoň o tři stupně a nejčastější jsou poklesy teplot o 6 až 10 stupňů. To v Brně se přece jen dva roky, kdy se čistě oteplovalo nebo teploty zůstávaly bez větších změn, vyskytly. Také je tam proti Praze více let, kdy je ochlazení jen mírné: o 3 až 5 stupňů.

Ochlazení za posledních 20 let
Zdroj: ČT24