Čeká nás teplý listopadový víkend a po něm nástup zimního počasí

Meteorologická zima začíná 1. prosince. Vypadá to ale, že prvních vloček v nížinách se dočkáme už o pár dní dřív. Ještě předtím je před námi docela vlídný podzimní víkend.

Po dvou týdnech s inverzí, kdy se na slunci hřály hlavně hory a často i Ostravsko, se situace obrací: ve čtvrtek se obloha zakryla oblačností i na horách. V pátek bude na horách a v jejich okolí pršet. Nížiny moc deště nedostanou, ale oblaků zůstane všude dost. Mraky a déšť jsou ovšem předzvěstí oteplení: už v pátek odpoledne se teploty dostanou na 12 °C.

Příští týden se ochladí
Zdroj: ČT24

V sobotu bude teplo už od rána a minima 8 až 4 °C připomenou spíš začátek podzimu. Ráno začne sice často zataženou oblohou, dokonce někde i s mrholením, postupně bude mraků ubývat a čekejte i polojasno až skoro jasno. Modrá obloha a odpolední teploty 8 až 12 °C možná připomenou spíš konec září nebo začátek října.

Víkendová ranní oblačnost
Zdroj: ČT24

Naději na slunce máme i v neděli, ovšem oblačno až zataženo bude převládat a přidají se i mlhy. Jen místy se na chvíli ukáže celá polovina oblohy modrá. Ráno bude 5 až 1 °C, kde se vyjasní až -1 °C, odpoledne 5 až 9 °C. Večerní a noční přeháňky přijdou od severozápadu a hřejivý víkend ukončí. Na horách se budou přeháňky měnit ve sněhové a už v pondělí může sněžit kolem 600 metrů nad mořem.

Kde bude pršet
Zdroj: ČT24

V pondělí bude ochlazení citelné a příští týden teploty ještě víc klesnou. Slunce by mělo celkem dlouho svítit v úterý a na východě ještě ve středu, ovšem pak začne počasí směřovat k zimě. Ve druhé polovině příštího týdne se můžou sněhové vločky ukázat i ve městech. Zatím to ovšem nevypadá, že by sníh v nižších polohách zůstal déle ležet.

Ilustrační snímek
Zdroj: ČT24/Pavel Beneš