Meteorologové zpřísnili výstrahu před silnými bouřkami na jihozápadě Česka

Při bouřkách na jihozápadě Česka může spadnout až padesát milimetrů srážek, tedy padesát litrů na metr čtvereční, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Původně jeho pracovníci v pátek předpovídali úhrny srážek 30 milimetrů. Kromě toho také rozšířili výstrahu na neděli. Silné bouřky s deštěm už do Česka dorazily.

„Pás silných bouřek se aktuálně táhne ze západních Čech přes jižní část Středočeského kraje, Vysočinu až na jižní Moravu,“ informovala těsně před půl osmou večer meteoroložka ČT Alena Zárybnická.

Velmi silné bouře s přívalovým deštěm podle výstrahy hrozí hlavně v sobotu a v noci na neděli asi do dvou hodin v Čechách. Na Moravě mají být bouře slabší. „V jihozápadní polovině Čech mohou být bouřky i velmi silné s úhrny kolem 50 milimetrů,“ sdělili pracovníci ČHMÚ.

Bouřky, při nichž naprší až třicet milimetrů srážek a mohou padat kroupy, pak budou v Čechách i na Moravě přetrvávat až do nedělních pěti hodin. „Ve druhé polovině noci bude bouřková činnost částečně slábnout, avšak i v ranních a dopoledních hodinách očekáváme nadále místy déšť nebo přeháňky a ojediněle i bouřky,“ uvedl ČHMÚ.

„Během neděle v jihozápadní polovině Čech bouřková činnost opět zesílí s předpokládanými úhrny srážek kolem třicet milimetrů a ojedinělými kroupami. Večer bude bouřková činnost ustávat,“ uvedli meteorologové. V Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji a jihozápadních částech Ústeckého a Středočeského kraje se mohou bouřky objevovat až do 20 hodin.

Meteorologové varují, že přívalové deště mohou zatopit níže položená místa. Bouřky mohou působit škody na domech a problémy v dopravě. Hrozí také zásahy bleskem. 

Příští týden už očekává méně oblačnosti. „Pokud se už bouřka vyskytne, tak může spadnout jen 20 milimetrů,“ nastínil meteorolog ČT Pavel Borovička.