„Jedna velká šílená jízda.“ Tříhodinový Babylon sahá po filmových soškách

Události v kultuře: Do kin míří snímek Babylon (zdroj: ČT24)

Brad Pitt, Margot Robbieová nebo Tobey Maguire představují herecké obsazení, na které láká nový americký film Babylon scenáristy a režiséra Damiena Chazella, tvůrce oscarového La La Landu. Komediální drama tento týden uvidí první diváci v zámoří, v Česku se pak objeví brzy po Novém roce.

Děj Babylonu se odehrává ve dvacátých letech minulého století. V době, kdy filmový Hollywood zažíval přechod od němých snímků k těm zvukovým. Podle prvních recenzí film svými výjevy dekadentních večírků plných sexu a drog, které provázejí opulentní konec jedné filmové éry, připomíná slavný Felliniho Satyrikon, Scorseseho Vlka z Wall Street i klasický muzikál Zpívání v dešti.

Tříhodinový Babylon má také vystihnout dobu, kdy se mohly ještě filmové hvězdy zrodit doslova přes noc, ačkoliv je systém orientovaný na rychlý zisk jen využije a zase vyplivne. Právě takový příběh zažívá i postava, kterou hraje Margot Robbieová. „Ve filmu se toho tolik děje. Je to divočina, jedna velká šílená jízda. Sotva uvěříte, co se na plátně děje, a budete to chtít vidět znovu, abyste se ujistili, že jste viděli dobře,“ láká herečka.

Pitt hraje ve filmu úspěšného herce. „Samotné natáčení bylo ještě divočejší, než jak se rýsovalo ze scénáře. Víte, u Damiena Chazella je jistota, že půjde o něco speciálního. Je to jeden z našich nejlepších scenáristů a režisérů,“ sděluje Pitt, jenž si nedávno zahrál kaskadéra ve snímku Tenkrát v Hollywoodu Quentina Tarantina, dalším titulu odehrávajícím se přímo ve středu filmového průmyslu.

Rozporuplné kritiky

„Obvykle si přečtete scénář, a přestože se vám líbí, nakonec se kvůli přístupnosti, politické korektnosti nebo studiu vyměkne. To ale nebyl případ Babylonu. Naopak se zašlo ještě dál. Říkal jsem si jen ,To jako vážně?‘ Nečekal jsem, co z toho nakonec vznikne,“ doplňuje herec.

Devětapadesátiletý herec si pochvaloval také návrat k tradičnímu stylu výroby. Natáčelo se na filmový pás a tvůrci v maximální míře využívali praktické efekty. „I exploze byly skutečné. Snažili jsme se vyhýbat digitálním efektům. Kromě slona, toho jsme dali dohromady na počítači,“ popisuje snímek, který podle webu IndieWire vyšel studio Paramount na více než 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun).

Předchozí snímky režiséra Damiena Chazella posbíraly celkem devět Oscarů, včetně sošky za nejlepší režii pro muzikál La La Land před pěti lety. Nakročeno k úspěchu má i Babylon, který je nominovaný na pět Zlatých glóbů. Jeho šance ale může snížit nezájem diváků nebo kritiky, které jsou zatím velmi rozporuplné. Některé mluví o filmu, který je tak okouzlený svými excesivními obrazy, až se stane jen prázdným a vyčerpávajícím.