Pátek bude na Colours of Ostrava patřit zpěvačce LP i světelné show dronů

Hvězdou druhého dne festivalu Colours of Ostrava byla americká rocková kapela The Killers. Návštěvníkům se představila i skotská rocková kapela Franz Ferdinand či indonéská metalová skupina Voice of Baceprot. Večerní déšť program neovlivnil, v areálu pršelo jen krátkou dobu. Vrcholem pátečního programu bude jedna z hlavních hvězd letošního ročníku, americká zpěvačka LP. Podle informací ČT do festivalu vstoupila investiční skupina Rockaway Capital Jakuba Havrlanta jako strategický investor.

Impozantní hlas, charisma, bezprostřední komunikace s fanoušky. A pro mnohé vrchol ročníku. Takový dojem podle některých zanechala LP před pěti lety po svém prvním vystoupení na festivalu. V pátek se Laura Pergolizzi alias LP do Dolních Vítkovic na festival vrátí. Přijede bohatší o novou desku a s postavením jedné z největších hvězd současné hudební scény.

Hned po jejím koncertě začne očekávané představení dronů. Na dvě stovky létajících strojů předvede světelnou show. Na obloze se rozzáří barevná světla dronů, které se za letu zformují do několika obrazců. Celé představení bude doplněné hudbou.

V pátek vystoupí i čeští interpreti jako Beata Hlavenková či držitelka Oscara za filmovou hudbu z filmu Once Markéta Irglová. Ta vystoupí společně s mexickou zpěvačkou a harfenicí Angelikou Baumbachovou a německým kytaristou Markusem Sieberem.

Goldfarb pro ČT: Zjišťujeme, z čeho je složený vesmír

Součástí festivalu je i tradiční mezinárodní fórum Meltingpot, na které přijelo více než 200 řečníků z celého světa, jde o výrazné osobnosti vědy, umění, žurnalistiky, osobního rozvoje a dalších oborů.

V Událostech, komentářích promluvil host Meltingpotu, částicový fyzik Steven Goldfarb, popularizátor vědy, který pracuje pro University of Melbourne na experimentu ATLAS ve švýcarském CERNu. Účastnil se raných studií při hledání Higgsova bosonu. Je také frontmanem kapely Canettes Blues Band.

Experiment ATLAS prý spočívá v tom, že na Velkém hadronovém urychlovači zkoumá, co se děje při kolizích částic a jaké jsou jejich vlastnosti. „Zjišťujeme, jestli jsou schopné potvrdit naše představy o tom, z čeho je vesmír složený a jestli nám ukazují něco nového. Už jsme se toho dozvěděli spoustu, napsaly se o tom tisíce vědeckých studií,“ uvedl.

UK: Americký vědec na Big Bang Stagi (zdroj: ČT24)

Nový investor

Do festivalu Colours of Ostrava vstoupila investiční skupina Rockaway Capital, detaily transakce nechce ani jedna ze stran zveřejnit. Organizační tým, v jehož čele nadále stojí ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová, zůstává neměnný.

„Budeme dál pokračovat v posilování pilířů, na kterých náš festival stojí. Jde hlavně o kvalitní dramaturgii s velkými světovými hvězdami i nejzajímavější hudbou mnoha i menšinových žánrů z celého světa, obrovská pestrost programové nabídky v čele s fórem Meltingpot i atmosféra festivalu tak, jak ji fanoušci znají,“ řekla Holušová.

Pro skupinu Rockaway Capital nejde o první aktivní zapojení v českém kulturním prostředí. Do jejího portfolia patří od roku 2021 Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, který spoluvlastní s Jiřím Bartoškou a týmem vedení festivalu.