Po covidové pauze začínají Colours of Ostrava a slibují nejlepší ročník v historii. Ve středu vystoupí Twenty One Pilots

Po covidové odmlce se pod vysoké pece v Dolních Vítkovicích vrací festival Colours of Ostrava, největší hudební akce v zemi. Čtyřdenní kulturní program se letos odehraje na devatenácti venkovních i vnitřních scénách. Areál se otevřel ve středu v pravé poledne. Středa bude na ostravských pódiích vrcholit vystoupením americké elektronické skupiny Twenty One Pilots.

Festival v 17 hodin zahájí Cirk La Putyka, hlavními hvězdami jsou The Killers, Martin Garrix, LP, Franz Ferdinand či Kings of Convenience. Největšími středečními lákadly jsou kromě Twenty One Pilots, kteří slibují show plnou efektů, třeba britský zpěvák a účastník Eurovize Sam Ryder, nebo „divoká, rozjásaná a radostná“ holandská kapela Bazzookas, jak ji ve vysílání ČT24 popsal mluvčí festivalu Jiří Sedlák. Do Ostravy přijedou kapely a hudebníci z 32 zemí světa.

„Můžeme slíbit nejlepší ročník v historii. Nejen díky programu předních světových hvězd, ale především díky tomu, že to bude první plnohodnotný ročník po koronavirové pandemii. Že se společně sejdeme s našimi fanoušky a užijeme si po dlouhé době živou hudbu a živou kulturu. Tyto zážitky není možné nijak nahradit a všichni si je uchováme dále. Takže slibujeme, že atmosféra bude neopakovatelná,“ uvedla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Některé písně se budou tlumočit do „uměleckého znakového jazyka“ pro neslyšící diváky. Na populární mezinárodní fórum Meltingpot přijedou více než dvě stovky řečníků z celého světa – výrazné osobnosti vědy, umění, žurnalistiky, osobního rozvoje a mnoha dalších oborů, například sportovec a lektor Wim Hof, bývalý bhútánský premiér Tshering Tobgay nebo „Tarantino dokumentárního filmu“ Vincent Moon.

Rozpočet je 160 milionů korun

Z českých a slovenských kapel na letošních Colours of Ostrava zahrají například 7krát3, Amelie Siba, Jan Fric, Beata Hlavenková s Kapelou snů nebo držitelka Oscara Markéta Irglová. Nebude chybět ani Full Moon stage se zahraničními i českými alternativními hudebníky a kapelami.

Rozpočet akce je 160 milionů korun, kapacita areálu je podle pořadatelů vyprodána z 90 procent. „O vstupenky je nyní velký zájem. Rychle ubývají. Všichni, kteří se rozhodnou přijet na poslední chvíli, je ale seženou. Jak čtyřdenní celofestivalové, tak i jednodenní,“ podotkl Sedlák. Festival posledních několik let neposkytuje přesná čísla návštěvnosti. S odhadovaným počtem čtyřiceti až padesáti tisíc návštěvníků patří k největším v Česku.