Festival Wallz proměňuje v Plzni velkoplošným street artem dva tisíce metrů čtverečních

Už potřetí se v Plzni koná festival streetartového umění Wallz. Fasády na exponovaných místech přeměňují domácí i zahraniční umělci takzvanými mural arty. Pro svou tvorbu mají k dispozici nejméně dva tisíce metrů čtverečních plochy. Veřejnost může umělcům koukat pod ruku.

Velkoformátovou malbou upozorní festival na fasádu školy, technické objekty, podchod, část náplavky i zanedbaný pavlačový dům v Jateční ulici.

„Jde o jeden z nejkontroverznějších objektů v Plzni v sociálně vyloučené lokalitě. Snažíme se místo vylepšit tak, aby se i averze k němu zmírnila a trochu se změnil pohled veřejnosti,“ uvedl Jan Štěpán, programový ředitel hlavního organizátora akce DEPO2015.

Problematického domu se ujal umělec, který si říká Chemis, českou veřejnost před pár lety upoutal Masarykem plačícím na zdi v Olomouci k výročí vzniku Československa.

obrázek
Zdroj: ČT24

Díla zůstanou na fasádách zachována i po skončení festivalu, umělci se tak dohodli s vlastníky objektů. „Dosah festivalu roste v rámci celé Evropy. Jeho cílem je kultivovat veřejný prostor a podněcovat veřejnou diskuzi o něm,“ připomněl Štěpán.

Nové graffiti se vyplatí víc než nová fasáda

Během dvou předchozích ročníků vzniklo na budovách, mostech či zdech po Plzni přes dvacet velkoplošných maleb. Nahradily nevzhledné oprýskané fasády i staré reklamní poutače.

„Street art má velkou budoucnost, vnímání správců a majitelů objektů se zásadně mění. Legální umělecké dílo má větší hodnotu než nelegál. Je to vidět i z toho, že po dvou letech jsou po Plzni pořád v dobrém stavu a nedotčená,“ odvozuje Štěpán.

Někteří vlastníci objektů dokonce umělce sami vyhledávají, protože si nové fasády objektů nemusí platit, aktivní je třeba Správa železnic. „Návrhy nějak schvalují, ale snažíme se, aby byla volnost autorů co největší, protože festival je hodně postavený na volné tvorbě,“ řekl Štěpán.

Organizátoři nakoupili přes tisíc kilogramů fasádních barev a šest set sprejů. Využil je třeba americký umělec a aktivista Brad Downey, největší letošní hvězda festivalu, který se proslavil sochou Melanie Trumpové ve Slovinsku. Atraktivní výsledek očekává Wallz i od letošního vyslance Evropského hlavního města kultury – Tadase Šimkuse z litevského Kaunasu. Do letošního ročníku se zapojili také umělci ze Švýcarska, Nizozemska, Rakouska a Německa.