Rakouský herec vypráví svůj příběh, přizval Chaplinova Diktátora

Rakouský herec vypráví svůj příběh i na Divadelní Floře (zdroj: ČT24)

Stefko Hanushevsky představuje Diktátora je jméno inscenace, kterou na aktuální ročník festivalu Divadelní Flora v Olomouci dovezlo divadlo z Kolína nad Rýnem. Stefko Hanushevsky je hlavním hrdinou a zároveň jediným hercem na jevišti, kde vypráví o svém životě. Jeho příběh se prolíná se slavným Chaplinovým filmem Diktátor.

Hanushevsky má slovinské a ukrajinské předky, narodil se ale v Rakousku. Divákům vypráví o své rodné vesnici, o matce, o malém holičství i o zkušenosti turistického průvodce, kdy v minibuse vozil po Rakousku americké turisty. Přitom se pouští do exkurzu do německé i rakouské moderní historie. „Je to příběh mého mládí, světa a doby, kdy jsem vyrůstal,“ upřesnil herec.

Není prvním, kdo na jevišti divadla v Kolíně nad Rýnem zveřejnil tímto způsobem svůj životopis. Režisér Rafael Sanchez tento koncept použil už dříve – skutečnou biografii hlavního hrdiny i představitele přitom kloubí se známými filmy.

V případě Hanushevského je to Diktátor. Protiválečné a protifašistické poselství natočil Charlie Chaplin jako svůj první titul s mluvenými dialogy v roce 1940. „Od malička ho fascinoval Charlie Chaplin a jeho groteskní němé filmy, proto jsme se rozhodli zkombinovat jeho životní příběh právě s Charliem Chaplinem a s filmem Diktátor,“ doplnila dramaturgyně inscenace Dominika Široká.

Šumění davu v Chile

Německojazyčné divadlo je jednou ze zřetelných linií letošní Divadelní Flory, která se v Olomouci koná až do 21. května. Dramaturgie festivalu dlouho usilovala také o účast divadla z Bochumi. Festivalovému publiku se tato scéna představí inscenací Noise. Šumění davu, které osciluje na pomezí poetické instalace, rozhlasové hry a koncertu.

Noise. Šumění davu
Zdroj: Divadelní Flora

„Režisérka Manuela Infanteová je jednou z nejvýraznějších představitelek současného latinskoamerického divadla,“ upozorňuje ředitel Divadelní flory Petr Nerušil. V představení Noise. Šumění davu zpracovala největší protesty z roku 2019, kdy do chilských ulic vyšlo téměř milionů lidí. Největší protivládní nepokoje od konce režimu diktátora Pinocheta kritizovaly sociální nespravedlnost.