Únos ministra vnitra. Koprodukční seriál ČT Ultimátum se odehrává v prostředí politiků i detektivů

Události v kultuře: Nový koprodukční seriál ČT Ultimátum (zdroj: ČT24)

Prostředí vysoké politiky, elitních jednotek, ozbrojených složek a špičkového oddělení kardiochirurgie tvoří kulisy osmidílného koprodukčního seriálu Ultimátum. Úvodní epizoda je k vidění na iVysílání, díly se vysílají každou neděli večer. Poprvé na původní hrané tvorbě spolupracovala Česká televize se slovenskou TV JOJ.

Základní situací pro akční příběh, ve kterém všichni všem dávají nějaká ultimáta, je únos ministra vnitra. Policejní vyjednavač musí vysvobodit jak ministra, tak svoji těhotnou přítelkyni. Do toho musí čelit ještě požadavkům nevyzpytatelného únosce i tlakům nejvyšších politických špiček.

„Česko-slovenské vztahy jsou také jedním z námětů seriálu, především z hlediska historických vazeb. V seriálu vystupují český premiér, kterého hraje Miroslav Etzler, a slovenský premiér, ztvárněný Peterem Kočišem. Oslovil jsem také zástupce české ambasády v Bratislavě, kteří nám poskytli velice zajímavé informace,“ říká režisér a producent Michal Kollár. Podle kreativní producentky ČT Jiřiny Budíkové v seriálové novince shoda zdánlivě drobných okolností vytvoří obrovské drama.

Na Slovensku natáčená koprodukční série od začátku příprav počítala se slovensko-českým hereckým obsazením. Výraznou roli tedy má vedle Jána Koleníka i Ester Geislerová nebo Marko Igonda. Osmidílný projekt, který se odehrává v Bratislavě, se natáčel během dvou vln pandemie.

České i slovenské znění

„V nemocnici, která byla pro natáčení postavena, jsme strávili celý jeden natáčecí blok, tedy několik týdnů. Vracíte se stále do toho stejného stísněného prostředí, kde je navíc strašné teplo, stejný zápach dekorace, propocený kostým, který jsem si nedal schválně vyprat, každý den se potkáváte s těmi samými herci, ponorka, stísněnost prostorová, ale i emoční,“ popisuje Koleník.

Jako režisér má Kollár ve své filmografii slovensko-české drama Rudý kapitán a koprodukoval třeba snímky Klauni nebo Dům. Ultimátům je v Česku na obrazovkách v českém znění, původní slovenská verze je dostupná na iVysílání.