Překvapilo mě, jak moc lidem vadí asfaltky a parkoviště, říká režisér dokumentu o Jizerských horách

Dokument o Jizerských horách v kinech (zdroj: ČT24)

Nový dokument o Jizerských horách mapuje vliv člověka na krajinu, který se podle režiséra Viktora Kuny neustále prohlubuje. Snímek s jednoznačným názvem Jizerské hory vyprodává kina v regionu a promítat se začal i v dalších biografech po celé republice.

Dokument slibuje, že divákovi představí Jizerské hory známé i neznámé. Přestože toto pohoří patří k vyhledáváným turistickým cílům, stále podle tvůrců skrývá mnohá tajemství.

„Člověk Jizerským horám vždy ubližoval, víc bral, než dával. Tento film by měl být proto takovou malou splátkou tohoto dluhu“, uvedl ke snímku Viktor Kuna.

V roce 2017 už jako svůj celovečerní debut natočil dokument o Krkonoších. U novinky je opět podepsán pod režií, scénářem i hudbou, o kameru se ale podělil s fotografem René Bělohradským. Při přípravě na natáčení oslovil přírodovědce i historiky.

Jizerky bez aut? Jen během pandemie

Jizerské hory jsou významné pro svá rašeliniště nebo vzácné druhy netopýrů. Spojovány jsou s rýžováním zlata, sklářskou tradicí a také běžkařským závodem Jizerská padesátka. Příběh pohoří vypráví dokument od počátku po současnost. Tu podle režiséra stále více ovlivňuje člověk.

Natáčení trvalo tři roky. Podobně jako dalším filmařům, i Viktoru Kunovi pomohla koronavirová pandemie zachytit některá místa tak, jak by to jinak těžko bylo možné. „Dovolím si říct, že díky covidu jsme natočili unikátní záběry, kdy na Jizerce nebyla auta,“ upřesnil.

Z dokumentu Jizerské hory
Zdroj: Dech hor

S místní dopravou souvisejí i problémy, jichž si filmaři všímají. „Překvapil mě ohromný zájem veřejnosti o to, co se tady děje. Jak lidem strašně vadí rozšiřující se parkoviště kolem penzionů a restaurací, to, že v samém centru hor, v nejcennějších chráněných zónách, vede sto padesát kilometrů asfaltových cest,“ poznamenává Kuna.

Promítá se po celé republice

Zájem o situaci v Jizerských horách se odráží i v návštěvnosti. Jen v Libereckém kraji zhlédly dokument za poslední měsíc asi tři tisíce lidí. „Určitě to není běžné, dokumenty bývají běžně navštěvované v řádech jednotek či desítek diváků,“ upozorňuje dramaturgyně kina Varšava Naďa Hetešová.

S jarem se projekce přesouvají do Prahy i dalších měst po celé republice. Naplánováno je na dvě stě promítání, další se chystají tvůrci ještě přidávat.