Do třetice všeho kulturního. O příspěvek od státu mohou nově žádat i literáti či výtvarníci

O podporu v kultuře mohou nově žádat i spisovatelé nebo výtvarníci (zdroj: ČT24)

Umělci a lidé pracujících v umělecko-technologických profesích se mohou hlásit do dalšího programu Covid – kultura. Třetí výzva umožňuje získat dotaci ve výši šedesát tisíc korun. Poprvé myslí na spisovatele nebo výtvarníky.

Jednorázová podpora je určena pro profese v oboru hudba, divadlo, tanec, výtvarné umění a literatura. Stejně jako v přechozí výzvě o ni tedy mohou požádat herci, dramaturgové, lightdesignéři nebo umělečtí manažeři. Nově ale program myslí i na výtvarníky, malíře, sochaře, umělecké fotografy, ilustrátory či spisovatele.

„I když jsme původně vycházeli z toho, že tento typ profesí je na tom relativně lépe, teď jsme je zařadili, protože evidentně už i na ně to dopadlo těžce,“ uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Spisovatelům chybí příjmy ze čtení i prodejů

O příspěvek si požádala například divadelní dramaturgyně, ale také spisovatelka Tereza Verecká. „Kniha se samozřejmě prodává líp, když má čtenář možnost si ji osahat v obchodě,“ nepochybuje autorka čtyř titulů. Jejich prodeje jsou momentálně spíše podprůměrné.

Díky divadelní profesi si mohla o podporu v programu Covid – kultura požádat už dvakrát. „Pro mě je to skutečně existenčně důležité, protože všechny příjmy, které mohu mít, budou asi probíhat až v letních měsících,“ říká.

Pro spisovatelku Markétu Pilátovou, která bude o podporu žádat poprvé, znamenal velkou ztrátu především výpadek autorských čtení a besed. „Měla jsem nasmlouvané čtení na půl roku. Ze čtyřiceti, padesáti čtení se jich uskutečnilo zhruba pět, propad byl značný,“ upřesnila.

Naopak malíř Jiří David patří k těm, kteří si žádost nepodají. „Ale v každém případě jsem rád, že se to nějakým způsobem ve třetí vlně podařilo i pro současné umělce, pravděpodobně spíše mladé,“ podotýká.

Jen s příjmem do 418 tisíc korun

Žádosti mohou zájemci podávat do 15. dubna, podmínky ale všichni nesplní. Na dotaci totiž můžou dosáhnout, pokud se v posledních dvou letech živili více než z poloviny uměním a zároveň loni nevydělali více než 418 tisíc korun. „Tento strop je nový, v programu Covid – kultura II nebyl. Je důsledkem zjištění, že o příspěvek žádala řada těch, kteří mají skutečně vysoké příjmy,“ vysvětlil ministr Zaorálek.

„Když máte ,smůlu‘, že se vám podařilo v roce 2019 vydat bestseller a procenta z prodejů vám začnou přicházet až v roce 2020, tak se vám započítávají do příjmů až v roce 2020,“ upozorňuje básnířka a předsedkyně Asociace spisovatelů Jitka Bret Srbová, koho se omezení může také dotknout.

Následuje podpora pro audiovizi a podnikatele v kultuře

Stát plánuje pro kulturu další podporu. Do konce příštího týdne vyhlásí Státní fond kinematografie samostatnou výzvu pro audiovizi, vyčleněno na ni je 200 milionů korun. „Bude se skládat ze dvou částí, jedna bude pro firmy a druhá pro OSVČ,“ doplnil Zaorálek.

Počítá se také opět s kompenzacemi pro podnikatele v kultuře. Výzvu by stát chtěl podle slov vicepremiéra Karla Havlíčka vyhlásit v nadcházejících týdnech, připraveno má na pomoc osm set milionů korun.