V oknech muzea v Příboře se svítí, aby byla vidět aktuální výstava

Muzeum v Příboře vystavuje v oknech (zdroj: ČT24)

Centrum tradičních technologií v Příboře vystavuje v oknech. Využívá tak jedné z mála možností, jak v současné době uspořádat výstavu. „Návštěvníci“ se mohou seznámit s historií svícení a svítidel.

Za přízemními okny bývalého piaristického kláštera, kde Centrum tradičních technologií sídlí, lze napočítat přes dvacet fotografií s exponáty.

Výstavou O svícení v minulosti autoři instalace připomínají, že zimní čas znamenal dříve, kdy světlo nebylo samozřejmostí, náročné období. Lidé se museli kvůli krátkým dnům a dlouhým nocím vyrovnat při každodenních činnostech s tmou, protože prostředky ke svícení vevnitř i venku bývaly omezené. 

Výstava přibližuje svítidla od pravěku až do devatenáctého století. „Začínáme nejjednoduššími, archaickými způsoby svícení a rozdělávání ohně. Máme tu lampičku ze šišky, různých ulit nebo kamennou tukovou lampu,“ upřesňuje etnograf a pracovník centra Václav Michalička.

Od svícení pomocí pryskyřice, různých olejů a tuků postoupil vývoj, a s ním i výstava, až k petroleji, který se jako prostředek k získání světla začal používat v druhé polovině devatenáctého století.

Exponáty ze sbírek i vlastní výroby

Většina vyfocených předmětů pochází ze sbírek Muzea Novojičínska, pod něž Centrum tradičních technologií v Příboře spadá. Některé exponáty ale vyrobili muzejníci sami. „Například jsme rekonstruovali tukovou lampu, používala se od pravěku jako běžné svítidlo,“ doplnil Michalička. 

O svícení v minulosti se kolemjdoucí mohou více dozvědět do konce února. Výstavou muzeum chtělo nejen připomenout dávná svítidla, ale i vnést více světla do současnosti. 

Příborské centrum není jediným, které se rozhodlo pro výstavy využít okna. Například Městská galerie ve Vysokém Mýtě podobným způsobem na podzim uvedla výstavu obrazů. Pracovníci galerie během jednoho dne ukazovali malby vystavujících autorů jako na orloji.