Jak Slánský spadl do vlastní jámy. Nový dokument vychází z nalezených záznamů

Rozhovor s režisérem Martinem Vadasem (zdroj: ČT24)

Rudolf Slánský patřil k nejmocnějším mužům komunistického aparátu až do večera 23. listopadu 1951, kdy byl uvězněn. Na den přesně o devětašedesát let později uvede ČT2 dokument Kdo jinému jámu, který sleduje dramatický příběh Slánského vzestupu a pádů. Snímek Martina Vadase se opírá o archivní záznamy procesu, které byly náhodou nalezeny před dvěma lety.

Několik beden filmových a zvukových materiálů dokumentujících soud s takzvaným protistátním centrem Rudolfa Slánského našli náhodně insolvenční správci ve zkrachovalé továrně v Panenských Břežanech. 

„Nacházely se v objektu vzdáleném jen pár desítek metrů od zámečku, ze kterého odjížděl Reinhard Heydrich na svou poslední cestu,“ zmiňuje zajímavou historickou souvislost dokumentarista Martin Vadas. 

„Údajně si je tam uložil pan Václav Hlásek, který měl materiály od začátku devadesátých let ve svém držení, když získal zakázku od KSČM, aby vyklidil sklepy v ulici Politických vězňů. To je jeho legenda,“ dodává. Po nálezu se záznamy dostaly do rukou historiků a badatelů z Národního archivu, který nahrávky postupně digitalizoval.

Vedle Horákové

Z autentických záběrů rekonstruoval Martin Vadas už před více než deseti lety také komunisty inscenovaný proces s Miladou Horákovou. Desetidílný cyklus ČT uvedla pod názvem Proces H. Pronásledovaná politička byla popravena dva a půl roku před Slánským. 

Do dokumentu o jeho případu se Vadasovi podle jeho slov nejprve příliš nechtělo. „Říkal jsem si ,přece nebudu dělat film o tom, jak se komunisté navzájem vraždí,‘ to se mi zdálo nesouměřitelné s procesem s Miladou Horákovou a dalšími spoluobžalovanými,“ vysvětluje.

Záznamy z procesu se skupinou kolem Rudolfa Slánského nalezené v Panenských Břežanech
Zdroj: ČT

„Ale pak jsem viděl, jaké to má souvislosti. V podstatě celé desetiletí, když komunisté říkali ,procesy padesátých let‘, měli na mysli proces se Slánským a dalšími komunisty. Proces s Horákovou vůbec nebyl zmiňovaný. A aby je bylo možné vedle sebe postavit a aby veřejnost věděla, o co v nich šlo, je důležité je zpracovat s historiky a komentáři. Diváci vlastně uvidí životopisný film o Rudolfu Slánském,“ upřesnil režisér.

Hercem ve vlastním divadle

Slánský patřil k likvidátorům opozice v poválečném Československu. Spolu s Klementem Gottwaldem pozvali do Prahy sovětské poradce, kteří v podstatě režírovali zinscenované procesy. Slánský si nakonec „zahrál“ v jednom z nich. Proces se skupinou kolem někdejšího generálního tajemníka skončil jedenácti rozsudky smrti pro bývalé vysoké funkcionáře KSČ. 

Děj dokumentu Kdo jinému jámu se soustředí především na osobu Rudolfa Slánského. Martin Vadas ale doufá, že se podaří vytvořit do budoucna stejně podrobnou rekonstrukci se všemi aktéry, aby vzniklo podobně široké svědectví, jakým byl Proces H.