Uživatel @TGM má 13 milionů followerů

Výstava ukazuje, jak by obstál TGM v době sociálních sítí (zdroj: ČT24)

O čem by Tomáš Garrigue Masaryk tweetoval? A byl by na sociálních sítích úspěšný? Komunikaci prvního československého prezidenta, ovšem z pohledu současných komunikačních prostředků, se věnuje výstava v galerii Akademie věd České republiky.

Masaryk by měl pravděpodobně kanál na YouTube. Debatoval by v komentářích pod příspěvky a tweetoval o aktuálním dění. O angažovaném intelektuálovi, u něhož se akademický svět prolínal s politikou, by v Rakousku-Uhersku i poté ve zhruba třináctimilionovém Československu bylo určitě slyšet i on-line. 

„Byl by velmi břitký, reagoval by rychle, úsečně a přesně, určitě by si nebral servítky,“ odhaduje spoluautorka výstavy Dagmar Hájková, jak by se Masaryk na sociálních sítích choval.  

Panely a exponáty zároveň ukazují, jak Masaryk nakládal s informacemi: jak si poradil s konspiračními teoriemi, manipulací veřejným míněním, lobbingem či jak komunikoval z pozice hlavy státu.

Holubník ve skříni i v počítači

Jeho doba se může z hlediska komunikace zdát předpotopní, lze v ní přesto najít překvapivé podobnosti se současností, kdy jsou počítače a internet samozřejmou součástí každodennosti. Na výstavě je k vidění třeba takzvaný holubník, skříň s přihrádkami, do nichž si Masaryk třídil korespondenci dle témat – jako by pracoval se složkami na ploše. Tento pořadač s sebou vozil i při cestách do zahraničí, podobně jako dnes přibalíme do kufru notebooky.

Ostatně Masaryk samostatné Československo prakticky vykorespondoval, rozeslal tisíce dopisů. „ Z toho, jak je korespondence strukturována, jak strategicky s ní pracoval, je zřejmé, že to byla skutečná zbraň,“ nepochybuje Martin Jemelka z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR, kde dopisy TGM převádějí do digitální podoby. Zatím je v ní uloženo zhruba čtyři sta položek, do pěti let by měla obsahovat na pět tisíc dokumentů. 

Databáze se spustí příští rok, výstava TGM v síti je k vidění jen do konce července toho letošního.