Dokument V síti o sexuálních predátorech má i verzi pro dvanáctileté diváky

Teaser 2 k dokumentu V síti (zdroj: Hypermarket Film)

Dokument V síti, který je znepokojující zprávou o internetových lovcích, se začne od 27. února promítat ve dvou verzích – vedle „normální“, přístupné od patnácti let, vznikla i sestříhaná podoba pro diváky starší dvanácti let. Tvůrci v čele s režiséry Barborou Chalupovou a Vítem Klusákem chtějí, aby film mohli vidět i ti, jichž se týká, tedy dvanáctileté děti. Právě ty jsou ve filmu vystaveny neustálým sexuálním nabídkám od cizích uživatelů internetu. Verze nazvaná V síti: Za školou je součástí chystané širší osvětové kampaně.

Smyslem dokumentu V síti a navazujících aktivit je upozornit na téma zneužívání dětí na internetu. Dvanáctileté dívky předstírají tři dospělé herečky s mladým vzhledem, pro něž filmaři vytvořili věrné kopie dívčích pokojíků i odpovídající profily na sociálních sítích. Chatují a skypují s muži, kteří je přes internet aktivně oslovili, většinou s nabídkou sexuálního obsahu.

Aby film viděli ti, kterých se týká

Pro dvě verze se tvůrci rozhodli po konzultaci s odborníky. „Považujeme za důležité, aby film mohly vidět školní děti, kterých se týká především. Proto jsme připravili verzi V síti: Za školou, která bude přístupná od dvanácti let, a kina ji budou uvádět spíše v odpoledních časech. Jde o výběr dramatických scén z velkého filmu, doplněné o vstupy našich hereček. Tereza, Sabina a Anežka v nich mladším divákům radí, co v takových vypjatých situacích dělat a na koho se obrátit,“ vysvětlil Vít Klusák.

Školy si mohou projekci této verze pro žáky od druhého stupně základních škol objednat přes distributora, jímž je společnost Aerofilms, nebo kinaře. Režiséři, herečky a experti jsou připraveni od premiéry až do konce školního roku doprovodit promítání diskusí. „Máme za sebou už několik předpremiér a projekcí pro učitele, ale ta pro děti z jedné základky patřila mezi ty vůbec nejlepší díky tomu, jak zajímavými otázkami nás zahrnuly,“ těší se na dětský pohled jedna z falešných dívek Anežka Pithartová.

Pro školní projekce bude k dispozici i plná, stominutová verze, zhlédnout ji mohou studenti přiměřeného věku. Přístupnost byla po dohodě s psychology a odborníky posunuta na patnáct let.