Nové album Třecí plochy. Mňága a Žďorp nemelou jen staré písničky, tvorba je příliš zábavná

Události v kultuře: Mňága a Žďorp pokřtili album Třecí plochy (zdroj: ČT24)

V pořadí už čtrnáctou desku nazvanou Třecí plochy pokřtila skupina Mňága a Žďorp v pražském Lucerna Music Baru. Tématem zůstávají především láska a vztahy. Kapela z Valašského Meziříčí letos slaví 32 let na hudební scéně a ročně odehraje okolo stovky koncertů.

Nová deska nabízí hned dvanáct novinek. Jejich autor Petr Fiala se držel témat, o kterých kapela sice zpívá od začátku, které ale muzikanty stále udivují. „Hlavním tématem jsou třecí plochy. Vylezly z toho vztahové písničky, většinou je to vztah mezi mužem a ženou, každý si tam může dosadit, jakého partnera chce,“ říká skladatel a zpěvák.

„Reflektuje to začátky vztahů, kdy to tření je báječné, příjemné a velmi vyhledávané, pak probíhají taková životní tření, někdy to končí dobře, někdy špatně, a když to skončí špatně, tak se to pak rozjede znovu s někým jiným. A už to zase jede,“ pokračuje Fiala.

Skupina Mňága a Ždorp vznikla v roce 1987 ve Valašském Meziříčí, tehdy jako formace složená ze studentů místního gymnázia. Název několikrát změnili a nakonec zůstali u dvojice slov ze slezského dialektu, které znamenají, jemně řečeno, „bahno a krámy“. V porevoluční době patřila kapela k nejvýraznějším zjevům české scény.

Před dvěma lety oslavili muzikanti třicet let na scéně a vydali zpěvník se všemi svými texty. Celkem jich tehdy bylo 222. Teď Petr Fiala, kterého prý inspiruje téměř všechno, přidává další. „On je plodný autor, on to miluje a my ho držíme, jsme dobrá parta, a proto vznikají další a další desky na rozdíl od jiných našich kamarádů,“ říká baskytarista Petr Nekuža.

„Jsme kapela, která kdysi vznikla proto, že ji strašně bavilo hrát, pořád nás to baví a nechceme mlít jenom staré písničky, ale bavit se i tvorbou těch nových. To je fakt strašně zábavný,“ říká Petr Fiala.

V devadesátých letech se jim dařilo vydávat desku každý rok. V současnosti jim stačí už jen jedna za dva roky, tvrdí kapela. „Já mám samozřejmě další desku napsanou, připravenou, nechám borce vydechnout a hned jim začnu vnucovat demosnímky,“ směje se Fiala.

Do konce prosince představí aktuální desku Třecí plochy v řadě dalších českých a slovenských měst.