I cesta může být cíl. Mňága a Žďorp chtěli před 30 lety jen ohromit kamarády z gymplu

Rozhovor s frontmanem Petrem Fialou a bubeníkem Marcelem Gabrielem (zdroj: ČT24)

Made in Valmez je nejen název alba, ale platí to i pro autora desky, kapelu Mňága a Žďorp, která má kořeny ve Valašském Meziříčí. Na tamním festivalu skupina pod tímto názvem vypůjčeným ze slezského dialektu poprvé vystoupila v červnu před třiceti lety. Výročí s fanoušky oslavuje v prosinci na třech velkých koncertech.

Made in Valmez vyšlo v roce 1991 a obsahovalo jeden z největších hitů Mňágy – Hodinový hotel. Ke skladbám, které se jejich fanouškům hned vybaví, patří bezesporu i Spaste svoje duše, I cesta může být cíl nebo Písnička pro tebe.

„To už je setrvačnost“

Na začátku kapela neměla nijak velká očekávání, rozhodně nemyslela na oslavu třiceti let existence. „Spíš jsme plánovali, že uděláme koncert, na kterém ohromíme kamarády z gymplu. To byl první veliký cíl a podařilo se ho uskutečnit. Co bylo dál, to už je setrvačnost,“ tvrdí frontman Petr Fiala, který jediný je členem Mňágy celé tři dekády.

Víc než změna režimu a technický vývoj do jejich popularity zasáhl mystifikační dokument Mňága – Happy End, o skupině jej v roce 1996 natočil Petr Zelenka. Podobně o pár let později diváky mátl filmem Rok ďábla o písničkářích Jarku Nohavicovi a Karlu Plíhalovi a kapele Čechomor. 

„Od té doby jsme měli pořád v šatně jablka,“ vzpomíná Fiala, k čemu vedla scéna, v níž tvrdí, že vydavatelství hudebníkům mohlo podle smlouvy nařídit, aby se živili jen ovocem. „Byla to zábavná mystifikace,“ oceňuje Fiala, „a lidé mají ještě teď tendenci všem těm vymyšleným ptákovinám věřit.“

Od Made in Valmez k Made in China

Mystifikací ale není, že jedno ze svých alb natočila kapela v Číně. Na rozdíl od debutu je tedy Made in China. Na natáčení Mňága před třemi lety vybrala finance prostřednictvím crowdfundingové kampaně. A i když za třicet let hráli její členové v mnoha zemích, Čína na ně udělala největší dojem.

Události v kultuře: Mňága a Žďorp hrají už 30 let (zdroj: ČT24)

„Hráli jsme na velkých festivalech, vůbec jsme netušili, co máme čekat. Přiletěli jsme do Šanghaje a hned jsme jeli na zvukovou zkoušku. Začali jsme hrát písničku I cesta může být cíl a všichni, co tam byli, stánkaři, kteří se chystali na festival, začali trsat,“ překvapilo Petra Fialu, s jakou odezvou se tam jejich valmezská hudba setkala.

Zatím poslední studiovou desku Třínohý pes vydala Mňága letos. Videoklip ke skladbě Architekti vlastní zkázy pro změnu natočili v černobylské oblasti. Novinku už představili na jarním turné, písně z ní hrají i na koncertech ke třiceti letům existence. Na vystoupení si přizvali hosty, kteří jsou slyšet i na albu, navíc publiku slibují dalšího hosta i jako překvapení.

Zavzpomínat si s Mňágou můžou fanoušci po úterním pražském koncertě ještě 13. prosince v Brně a o den později v Ostravě. A pro ty, kterým by to nestačilo, vydala kapela zpěvník se všemi svými písničkami.