Filmová upoutávka týdne: Hrdina, nebo útočník? Eastwood připomíná bombový útok na olympiádě

Loni stihl Clint Eastwood uvést do kin dva své režijní počiny, není tak překvapením, že jeho letošní novinka pojmenovaná po hlavní postavě – Richard Jewell – zamíří k divákům ani ne půl roku po začátku natáčení. Eastwood příští rok oslaví už devadesáté narozeniny, ve filmařské branži je ale stále aktivní.

Olympijské hry roku 1996, které se konaly v Atlantě, poznamenal bombový útok. Batoh s trhavinou ovšem včas objevil člen ostrahy Richard Jewell, který tak pomohl zachránit mnoho životů evakuací oblasti. Jeho hrdinský obraz byl ale vzápětí narušen podezřením, že právě on také bombu nastražil, o čemž hojně referovala i média. Jewell se proti tomu bránil i právně. Eastwoodův film může pomoct tomu, aby si veřejnost po více než dvaceti letech připomněla celý příběh a Jewellovy zásluhy.

Richard Jewell je přitom příkladem snímku, který má za sebou dlouhou pouť, než vůbec vznikl, a který mohl vypadat úplně jinak. Poprvé se o něm mluvilo v roce 2014, kdy se na něm měli podílet herci Jonah Hill a Leonardo DiCaprio, kteří za sebou měli zrovna úspěšnou spolupráci na Vlkovi z Wall Street. Jonah Hill si měl zahrát titulní postavu strážného. Režie mohla připadnout Paulu Greengrassovi, který mimo jiné natočil i rekonstrukci událostí na palubě uneseného letu z 11. září. V roce 2015 se u projektu poprvé objevilo Eastwoodovo jméno, následně ho ale vystřídal méně známý Ezra Edelman.

Paul Walter Hauser
Zdroj: Chris Pizzello/ČTK/APInvision

Ovšem několik let bylo kolem filmu ticho, až letos se dal projekt do pohybu. Hlavní roli ztvárňuje Paul Walter Hauser (výrazně na sebe upozornil zatím jenom rolí v komedii Já, Tonya), ve vedlejších se objeví Sam Rockwell, Kathy Batesová, Jon Hamm nebo Olivia Wildeová. A na pozici režiséra se vrátil Eastwood. Produkce pak nabrala rychlost. Natáčení začalo teprve v červnu přímo v Atlantě a už v prosinci je plánována světová premiéra. V tuzemsku se má objevit snímek v lednu příštího roku.

Z reality na plátna

Film vycházející ze skutečné události není pro Eastwooda, který začínal jako herec, ale získal si respekt také jako režisér, žádnou novinkou. Obzvláště poslední roky se na tato témata zaměřuje. Je to příklad i obou loňských děl. Jedním bylo drama Paříž 15:17, které zachycovalo zmařený teroristický útok ve vlaku do francouzské metropole v srpnu 2015, při němž pomohli zachránit životy tři američtí vojáci, kteří vlakem cestovali v rámci dovolené. Ve filmu je nezastoupili herci, ale zahráli si sami sebe.

Druhý snímek, Pašerák, vycházel z novinového článku o válečném veteránovi, který navzdory pokročilému věku více než osmdesáti let převážel přes hranice drogy pro zločineckou organizaci. A přestože Eastwood na rozdíl od režie polevil v herecké kariéře, v tomto případě ztvárnil i ústřední postavu. Z věkového hlediska byl přesným kandidátem.

Aktuálnímu filmu Richard Jewell se ale více podobá Eastwoodův snímek Sully: Zázrak na řece Hudson z roku 2016, v němž vyprávěl o nouzovém přistání letadla v New Yorku po poškození motorů. Přestože všichni cestující přežili, kapitán Chesley Sullenberger čelil šetření, jestli nechyboval, když raději nezamířil na nejbližší letiště.