Pád komunismu pro děti. K třicátému výročí revoluce vzniká animovaný film

Snímek Fany byla při tom vypráví o pádu komunismu (zdroj: ČT24)

Jak popsat dětem novodobou historii? Odpověď nabídne animovaný snímek Fany byla při tom, který právě vzniká v Česku. Popisuje politické události podzimu roku 1989 v Lipsku pohledem desetileté dívky a nejmenším divákům přibližuje pád komunismu. Na filmu spolupracují čtyři evropské země. Zdejší tvůrce zastupují ilustrátor oceněného komiksu Svatá Barbora Marek Pokorný a Jan Saska, jehož krátký film Happy End byl v užším výběru na Oscara.

Příběh vychází ze stejnojmenné knihy Hanny Schottové. Desetiletá Fany z východoněmeckého Lipska hlídá v létě psa kamarádce Sofii. Ta ale po prázdninách nepřijde do školy. S rodiči tajně emigrovala do západního Německa. „Fany byla při tom je příběh dvou holčiček, které rozdělí politika a tehdejší železná opona. Je to způsob, jak vyprávět dětem historii zábavně a přitažlivou formou,“ říká producent Martin Vandas.

Ne náhodou hlavní postava pochází z Lipska. Právě tam se v říjnu 1989 konala jedna z prvních mohutných protirežimních demonstrací, proti které komunistická policie nezasáhla. O měsíc později padla Berlínská zeď.

Animátorovi Marku Pokornému, který na snímku pracuje, bylo tehdy šest let. „V době sametové revoluce jsem se učil číst, byl jsem v první třídě a pamatuju si, že prohlášení Občanského fóra bylo jedním z prvních textů, které jsem přečetl. Udělal jsem tak radost svým rodičům. Takže si to pamatuji na této úrovni, jako malé dítě,“ vzpomíná.

Marek Pokorný při práci na filmu
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

V Česku mají tvůrci na starosti klíčovou animaci, při které vzniká stěžejní pohyb postav. „Slabou červenou linkou je nakresleno, kde byl pejsek před chvílí, ta zelená linka ukazuje, kde bude za chvíli. A když to posunu, tak se ten pejsek jde rozloučit,“ ukazuje Pokorný postup animace.

Pro animaci, s níž se ve filmu pracuje, se používá termín charakterová. „Postavy jsou realisticky nakreslené, realisticky se hýbou, není to groteska, musí se velmi přesně dodržovat proporce,“ popisuje práci na filmu Jan Saska. Režiséry snímku jsou Ralf Kukula a Matthias Bruhn.

Podle producenta Martina Vandase ze společnosti MAUR Film podobně náročný film čeští animátoři nedělali desítky let. Rozpočet snímku dosáhl 150 milionů korun. MAUR Film je českým koproducentem filmu vedle partnerů z Německa, Lucemburska a Belgie. 

Hotový snímek uvedou evropská kina na podzim při příležitosti třicátého výročí pádu železné opony. V Česku bude mít premiéru 17. listopadu. Český producent by film rád promítal i ve školách.