Jak naložit se životem? Žít jinak, radí Milan Knížák

Jak naložit se životem? Žít jinak, radí Milan Knížák (zdroj: ČT24)

Jak naložit se životem podle výtvarníka Milana Knížáka? Žít jinak! Tak odpovídá titul výstavy Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně. Kurátoři sestavili podle svých slov „předčasnou a neúplnou“ retrospektivu výrazné figury českého umění. Obsahuje stěžejní díla od šedesátých let až po nejnovější obrazy, s důrazem právě na aktuální tvorbu.

Sám autor říká, že „prezentovat všechno by znamenalo obsadit několik hradních jízdáren“. Kurátoři ve Zlíně si ale s uměleckou a časovou rozmáchlostí Knížákova díla museli poradit na relativně malé ploše. „Trochu to působí jako guláš, ale to je dané povahou mých věcí, a oni se snažili opravdu velmi intenzivně a dobře ty věci dát dohromady tak, aby to divák vydržel. A myslím, že se jim to docela povedlo,“ uvedl Knížák.

Osmasedmdesátiletý výtvarník, hudebník a performer byl také ředitelem pražské Národní galerie a rektorem Akademie výtvarných umění v Praze. „Výstava je pojata jako předčasná nebo neúplná retrospektiva. Je to jednak z toho důvodu, že Milana Knížáka si dneska každý vybavuje spíše kvůli jeho společenským úspěchům a profesím, ale už si neuvědomují, že pořád kontinuálně pracuje jako umělec,“ říká kurátor Ivan Bergmann.

Dělat vše za každou cenu jinak

„Jeho dílo i postoje stále fascinují a zároveň dráždí svou neskrývanou přímočarostí. Tvorbou i osobností nastavil české společnosti zrcadlo, jehož obraz nebyl po chuti všem, ale z pohledu autora byl bytostně pravdivý. A jeho přístup, nebýt konformní, ale dělat vše za každou cenu jinak, je patrný i na naší výstavě,“ pokračuje Ivan Bergmann.

„Výstava nazvaná Milan Knížák – Žít jinak! je zaměřená především na výtvarnou část Knížákova díla, přičemž sleduje zejména jeho práci s textem v tomto médiu,“ doplňuje autorka výstavy Rea Michalová.

Lidé se díky dokumentárním panelům mohou seznámit také s Knížákovými akcemi z šedesátých a sedmdesátých let. Výstava nabízí i díla z počátku devadesátých let, jako Mutanti či Černá Václavka. Autorův návrat k malbě dokládají obrazy vzniklé v novém miléniu.

Výstava Žít jinak! v Krajské galerii ve Zlíně potrvá do 3. února. Připravena je také komentovaná prohlídka přímo s Knížákem, která se uskuteční 11. ledna. „Po ní bude následovat večer poezie Básníci v Prostoru Zlín, který bude poeticky doprovázet výstavu za autorovy účasti. Hostem bude Jaroslav Kovanda,“ zve návštěvníky Alena Babicová, mluvčí Baťova institutu, ve kterém galerie sídlí.