Festival v Jihlavě ocenil Reportéry ČT. „Putinův kůň v Adamově“ ukazuje na propojení Hradu a ruských peněz

Reportéři ČT: Putinův kůň v Adamově (zdroj: ČT24)

V Jihlavě ve čtvrtek začal mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. Cenu časopisu Respekt pro investigativní novináře za nejlepší televizní video či on-line investigativní reportáž s politickým či společenským tématem získali Aneta Snopová a Vojtěch Srnka za reportáž „Putinův kůň v Adamově“ pro pořad Reportéři ČT.

Porota, složená z redaktorů týdeníku Respekt, uvedla, že jde „o objevnou reportáž, která přináší jedno z prvních konkrétních zjištění o klientelistickém propojení prezidentské funkce s byznysem a ruskými penězi, potažmo o neprůhledném financování Hradu“. Cenu předal šéfredaktor portálu Aktuálně.cz Josef Pazderka.

„Autoři se pátrání věnovali profesionálně, kontextově a trpělivě. Výsledek stojí na dlouhodobé a hloubkové práci s daty a veřejnými zdroji, což v Česku stále není příliš obvyklé,“ zdůraznili porotci. Cena Respektu byla letos udělena už podvanácté. Hodnotily se reportáže vysílané v období mezi loňským a letošním říjnem.

„Cena Respektu mě velmi potěšila, je skvělé, ze naše práce má ohlas a rezonuje jak mezi diváky, tak mezi odbornou veřejností. Cenu Respektu dostávám opět po pěti letech, kdy jsme na mezinárodním festivalu v Jihlavě s kolegyní Markétou Dobiášovou vyhrály s reportáží o nákupu letounů CASA a velmi si toho vážím,“ komentuje ocenění reportérka Aneta Snopová.

„Do Reportérů jsem přišel teprve nedávno, takže to pro mě bylo velké překvapení. Ale asi o to větší jsem měl také radost. Chtěl bych poděkovat týmu, který se na reportáži podílel. A samozřejmě také České televizi za tu možnost zde pracovat, protože jinak by reportáž samozřejmě nikdy nevznikla,“ doplňuje její kolega Vojtěch Srnka.

Reportáž „Putinův kůň v Adamově“ odhaluje vazbu mezi právníkem, který pracuje pro nejbližší okolí ruského prezidenta Vladimira Putina, a největšími sponzory Strany práv občanů Zemanovci i samotného českého prezidenta. Tato skupina sponzorů, jež darovala Zemanovcům a Miloši Zemanovi už více než 12 milionů korun, je profesně dlouhodobě spojená přes strojírenský podnik Adast z jihomoravského Adamova.

Komu však tato společnost patří, není úplně jasné. Jako svého majitele dříve uváděla firmu z Lichtenštejnska, nyní firmu ze Švýcarska. Vlastníci ani jedné z nich však známi nejsou. O obou však platí jedno: v minulosti je zastupoval švýcarský právník Fabio Delco, který má vazby na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Advokát Delco a kancelář, kde je partnerem, pomáhala vytvořit síť firem z daňových rájů, v níž si nejbližší Vladimira Putina schovávali své jmění. V součtu šlo o částku přesahující dvě miliardy dolarů.

Festival promítne přes 320 snímků

Podruhé bylo součástí zahájení festivalu vyhlášení vítěze ze sekce Krátká radost, do níž patří krátké dokumentární snímky. Cenu získal snímek The Holiday Inn-Side, který natočil australský režisér Chabry Ibrahim. Ve dvaceti minutách vypráví příběh mladého recidivisty.

Marek Hovorka zve na festival dokumentů Ji.hlava (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek zahájilo svůj program také Inspirační fórum. A to besedou se salesiánským knězem Ladislavem Heryánem. „Věřím v Boha, protože na to mám povahu. Ale neříkám, že někdy nemám pochyby. Ono často záleží i na tom, jakou má člověk zrovna náladu,“ řekl Heryán v debatě s názvem Proč věřím v Boha a co jsem s ním zažil. 

Už dvaadvacátý ročník jihlavské přehlídky dokumentů od 25. do 30. října promítne přes 320 zahraničních i tuzemských snímků, zhruba sto z nich v premiéře. Festival slavnostně zahájil snímek Máme na víc režisérů Robina Kvapila a Radima Procházky, který představuje pozadí prezidentské kampaně Michala Horáčka.