S Lajkou byla spousta práce, než se dostala k filmu

Lajka a Aurel Klimt na výstavě (zdroj: ČT24)

Od filmu k divadlu a zpět provede návštěvníky výstava s tímto názvem, kterou připravila galerie GASK v Kutné Hoře. Věnována je loutkovému dílu výtvarníka a animátora Aurela Klimta. Především představuje postavičky a scénografie z jeho loňského úspěšného filmu Lajka. Jak pracné je takový loutkový snímek vytvořit, ukázal autor také na víkendovém workshopu.

Lajka byla prvním živým tvorem z planety Země, jenž se dostal na oběžnou dráhu. I ve filmu režiséra a scenáristy Aurela Klimta se stane kosmonautkou neodobrovolně. Přestože ale spolu s dalšími zvířaty unikne lidem, stejně ji ve vesmíru dostihnou a opět se pokusí ji i všechny ostatní druhy ovládat.

Podzimní premiéra filmu patřila v poslední době k nejvýraznějším animovaným počinům. Kutnohorská výstava představuje do 11. února loutkový svět, v němž se příběh odehrává.

Zahrnuje tvůrčí laboratoř, filmové zákulisí i výtvarné práce. Pro snímek vzniklo přes šedesát loutek, Lajky byly například dvě. Na filmu vedle Aurela Klimta pracovali také výtvarníci Martin Velíšek a František Lipták.

Jediný záběr, spousta práce

Výstava je interaktivní. Návštěvníci si mohou zkusit „řídit“ například tramvaj z města Bajkonur, které tvůrci pro potřeby natáčení postavili. Vedle fantastických zvířat a vesmírných krajin se autor o tomto víkendu podělil i o základy animátorské práce.

„Lidé si tak mohou uvědomit, co všechno se musí vyrobit, aby se natočil jediný obrázek filmu,“ podotýká Klimt.

Divadlo v názvu výstavy je mimo jiné zastoupeno připomínkou divadelní hry Lajka, Čchin a Gagarin, jež filmu předcházela. Aurel Klimt ji nastudoval s herci pražského Divadla v Dlouhé.

Exponáty z Lajky, která je Klimtovým celovečerním debutem, doplňuje i jeho starší tvorba týkající se jak divadla, tak filmu. Klimt se například podílel na animovaném Fimfáru podle pohádek Jana Wericha.