Na pořadu jednání Goncourtovy ceny je nacistické Německo

V Paříži se v pondělí udělovalo nejprestižnější francouzské literární ocenění. Letošním laureátem Goncourtovy ceny se stal spisovatel a režisér Eric Vuillard. Jeho román L'ordre du jour (Na pořadu jednání) je strhujícím líčením nástupu Adolfa Hitlera k moci.

Román 49letého autora se soustředí na tajnou schůzku měsíc před volbami v roce 1933, které se vedle Hitlera a Hermana Göringa zúčastnilo 24 šéfů velkých německých podniků a bank. Popisuje i anšlus Rakouska a podporu, kterou nacistické válečné mašinérii poskytl německý průmysl.

Goncourtova cena se uděluje od roku 1903 a nese jméno dvou spisovatelů konce 19. století. Rozhoduje o ní desetičlenná porota, složená především ze spisovatelů, která se tradičně schází v pařížské honosné restauraci Drouant.

Zmizení Josefa Mengeleho

V roce 1926 literární publicisté, kteří čekali na vyhlášení nejlepšího románu, založili vlastní ocenění. Od té doby se zároveň uděluje také Renaudotova cena (jméno získala po lékaři Théophrastu Renaudotovi ze 17. století, který je pokládán za otce francouzské žurnalistiky).

Letos ji porotci přiřkli Olivierovi Guezovi. I jeho kniha se vrací k nacistickému Německu. Historický román La disparition de Josef Mengele (Zmizení Josefa Mengeleho) sleduje osud sadistického osvětimského lékaře, který po válce utekl do Jižní Ameriky.

Téma německých nacistů se v Goncourtově ceně neobjevuje poprvé, před sedmi lety ji například obdržel Laurent Binet za román HHhH o zastupujícím říšském protektorovi Reinhardu Heydrichovi. Jeho román byl nedávno také zfilmován, česká kina ho uváděla pod názvem Smrtihlav.