Ay, caramba! Žlutá rodina Simpsonových baví už třicet let

Populární animovaná rodinka Simpsonových se na televizních obrazovkách poprvé objevila přesně před třiceti lety. Tehdy ale ještě neměli svůj vlastní pořad. Homer, Marge, Bart, Líza a Maggie udělali první krok v Show Tracey Ullmanové. Teprve o dva roky později si vysloužili vlastní seriál, který dosud čítá už přes šest set epizod. Poslední sezony ale zaznamenávají úbytek zájmu diváků.

I když se první epizoda seriálu Simpsonovi datuje k sedmnáctému prosinci 1989, historie ústřední rodiny je delší. Původně vznikli pro sérii krátkých skečů v Show Tracey Ullmanové, zcela poprvé se tak na obrazovkách ukázali 19. dubna 1987. Jejich první vystoupení nese název „Dobrou noc“. Homer a Marge v něm ukládají ke spánku všechny tři děti, ale nejde to tak hladce, jak by chtěli, protože všechny děti skončí tak rozrušené, že nechtějí spát samy.

Animovaná podoba postav se tehdy lišila od jejich soudobé vizáže, většina základních rysů však dokázala přetrvat od samého začátku. Všem členům Simpsonovic rodiny byly od prvního momentu vlastní žlutá barva pokožky, čtyři prsty i netradiční účesy. Tvůrce Simpsonových kreslíř Matt Groening při vymýšlení sáhnul po inspiraci i z vlastní rodiny, a to když dával jednotlivým postavám jména.

Přestože uteklo třicet let, sami Simpsonovi téměř nestárnou. Výjimkou jsou chvíle, kdy se tvůrci pustili například do zkoumání jejich budoucnosti, a to pak třeba dovedou předpovědět i to, že se Donald Trump stane prezidentem.

Humor Simpsonových se tak nevyhýbá ani vysoké politice a běžné jsou vtipy vůči mateřské stanici FOX nebo jejímu vlastníkovi Rupertu Murdochovi. Jinak ale Simpsonovi zosobňují univerzální charaktery, díky čemuž se mohou satiricky strefovat do americké střední třídy a společenských nešvarů.  

Slavné tváře ve žlutém provedení

I když se Groening vždycky vzpouzel tomu, aby specifikoval, kde leží město Springfield, v němž Simpsonovi žijí a které za roky vysílání obydlel více či méně bizarními vedlejšími postavami, neexistuje zcela mimo reálný svět. Standardem se stalo, že se v příbězích objevují známé osobnosti, které skutečně dabují jejich předobrazy. Počítá se mezi ně Bono Vox, Paul McCartney, J. K. Rowlingová, Rolling Stones, Elton John, Britney Spearsová nebo tenisové duo sester Williamsových.

Zároveň seriál příspěl k tomu, že v jazyce zakořenily určité výrazy, například Bartovo zvolání „Ay caramba“, nebo Homerovo „D'Oh“, které se dostalo i do oxfordského slovníku.

Ne vždy a všude se ale jejich nadsázka setkala s pochopením. Tvůrci tak už museli řešit řadu sporů. Problémy nastaly v případě zpodobení Ria de Janeiro, když v jednom díle Homera unesl falešný taxikář a celou rodinu zmlátila na pláži Copacabana opice. Proti autorům se tehdy postavil i mluvčí brazilského prezidenta, vše se ale nakonec urovnalo.

Představení nekončí, Simpsonovy čekají minimálně další dva roky

Nyní jsou nejdéle vysílaným animovaným programem v historii televize. Momentálně se vysílá už 28. série, po jejímž skončení už budou mít na kontě 617 epizod. Kritici ale s přibývajícími díly tvrdí, že zlatá éra seriálu je pryč.

Vidět je to i na sledovanosti v Americe. Vysoká čísla mezi dvaceti a třiceti miliony diváků dělaly první řady a na přelomu tisíciletí se sledovanost pohybovala okolo deseti milionů, vyplývá ze souhrnných dat na Wikipedii. V posledních letech už hranici deseti milionů dokázal překročit vždy nanejvýš jeden díl série. V případě poslední se to zatím nepovedlo žádnému, přičemž úvodní epizodu sledovaly méně než čtyři miliony lidí.

Přesto se o ukončení fenoménu ještě nemluví. V listopadu loňského roku vedení rozhodlo, že seriál poběží ještě minimálně další dvě série, takže se dostane na kulatou třicítku. I díky tomu by měl zdolat další televizní rekord, a to jako televizní show se scénářem s největším počtem epizod. Premiantem byl dosud western Gunsmoke, který vstoupil na obrazovky v roce 1955 a během dvaceti let se dočkal 635 epizod.