Lidé jsou hloupější, než jsme doufali, říká tvůrce Simpsonových

Rozhovor s Michaelem Reissem (zdroj: ČT24)

Kde berou Simpsonovi munici do svých nekonečných příběhů? Protože staví na lidské hlouposti a té je čím dál víc. Jedna z mnoha věcí, kterou odhalil jeden ze scenáristů legendárního amerického seriálu Michael Reiss. Do Česka přijel jako předseda poroty filmového festivalu Finále Plzeň. V Událostech, komentářích zavzpomínal na začátky seriálu a dloubl do příznivců Donalda Trumpa, který ve Spojených státech kandiduje na prezidenta.

Autorům animované rodinky ze Springfieldu není nic svaté. Seriál pro dospělé satiricky střílející do řad americké střední třídy se na obrazovky poprvé vydal 19. dubna 1987 jako dvouminutový skeč. Fiktivní americké město Springfield zabydlely postavy puberťáka Barta, jeho rodiny a přátel. V roce 1989 už měly ve vysílacím schématu svoji pravidelnou půlhodinu.

Takovou odezvu sami tvůrci na počátku nečekali. „Čekali jsme, že budeme fungovat šest týdnů. Oni nás najednou najali na 13 týdnů. Když jsem přijal tuhle práci, všichni říkali, že se na to přece nikdo nebude dívat. A to byl asi hlavní důvod našeho úspěchu: prostě jsme chtěli udělat pořad, kdy se budeme smát. Řekli jsme si, že pokud se na to nikdo nebude dívat, uděláme aspoň něco, co nikdo v televizi ještě neviděl,“ řekl Reiss.

Lidská hloupost nezná mezí

Simpsonovi jsou nejdéle vysílaný seriál v dějinách americké televize. Nedávno měly premiéru díly sedmadvacáté řady. A úplný konec je stále v nedohlednu. Kde scenáristé neustále sbírají materiál? Reiss má jasno: seriál je o lidské hlouposti a lidé se budou hloupě chovat pořád, proto můžeme mít neustále nové epizody.

To, že má Donald Trump šanci stát se americkým prezidentem, ukazuje, že lidé jsou ještě hloupější, než jsme doufali.
Michael Reiss
producent a scenárista Simpsonových

Vymýšlení námětů šlo prý ve studiu skoro samo. Kolektiv si nadhazoval jednotlivé absurdity, které by se mohly stát, a největší bizarnosti a hlouposti dali na papír. Spousta věcí se pak ale skutečně splnila - jako např. Trumpova kandidatura, kterou tvůrci předpověděli před šestnácti lety.

„Jsem rád, že se postavy lidem líbí, protože my skutečně pracujeme velmi tvrdě,“ dodal. Není výjimkou, aby scenáristé a kreslíři pracovali dlouho do noci. Na Simpsonových nehodlají kromě dvou věcí nic měnit. První novinka: Homerovi naroste IQ. „Každý týden jsme ho dělali o něco hloupější, ale u desáté řady jsme si řekli, že už je to moc,“ přiznal. Druhá věc potěší nejspíš samotné Simpsonovy: možná si pořídí novou pohovku.