Zemřela loutkoherečka, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová

Ve věku 72 let zemřela doma v kruhu rodinném loutkoherečka, scenáristka, režisérka a od roku 1996 ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová. Od 60. let ji nejen dětští diváci znali jako výhradní interpretku Máničky a Bábinky. Z televizních rolí proslula mimo jiné dabingem Lízy Simpsonové ve slavném americkém seriálu.

„Navzdory dlouhému boji s těžkou nemocí se maminka do poslední chvíle věnovala divadlu, kterému zasvětila svůj profesní i osobní život. Budeme se snažit, aby naše dřevěná rodinka žila dál svůj divadelní život,“ uvedla její dcera Denisa Kirschnerová.

Mánička, Bábinka, ředitelka

Paní Kateřina a Mánička
Zdroj: ČT24/Divadlo Spejbla a Hurvínka

Helena Štáchová se narodila 18. listopadu 1944. Po maturitě udělala zkoušky na pedagogickou fakultu, ale pak se dozvěděla o loutkařině. A protože už nepřijímali, zamířila na rok jako elévka do Divadla Spejbla a Hurvínka.

Po roce odešla studovat na Divadelní fakultu Akademie múzických umění a po jejím absolvování se v roce 1966 stala členkou oblíbené loutkové scény. V následujícím roce převzala od Boženy Welekové interpretaci jedné z hlavních postav divadla – Máničky. Stala se tak její třetí adoptivní maminkou.

Na začátku 70. let pro ni Miloš Kirschner, který se stal jejím nejen divadelním, ale i životním partnerem, vytvořil novou postavu, jež se okamžitě stala jednou z kmenových postav divadla – paní Kateřinu Hovorkovou alias Mániččinu bábinku.

Po Kirschnerově smrti v roce 1996 byla jmenována do funkce ředitelky divadla. V roce 2008 vyhrála osmiletý soudní spor o práva na obě postavy Spejbla a Hurvínka, čímž této scéně zajistila další existenci. V roce 2013 pro divadlo převzala cenu Thálie. Za svoji činnost získala téhož roku Zlatý vavřínový řád Hospodářské komory.

Budu si ji pamatovat jako člověka na svém místě, na kterého jsme se mohli všichni na sto procent spolehnout.
Martin Klásek
umělecký šéf souboru S+H

„Projevila se jako nesmírně dobrá autorka a organizátorka. Za to sbírala i různá ocenění. Je to opravdu veliká ztráta,“ sdělil umělecký šéf souboru S+H Martin Klásek. „Postarala se i o další dění v divadle v tom smyslu, že pověřila jednu naši talentovanou mladší kolegyni Marii Šimsovou, která hraje v rolích Máničky,“ upřesnil s tím, že o budoucnost Spejbla a Hurvínka je postaráno.

Helena Štáchová působila v divadle velmi dlouho. V druhé polovině devadesátých let dokázala udržet divadlu Spejbla a Hurvínka výbornou úroveň. Divadlo zůstalo v dobré kondici a následně v ní vstoupilo do nového tisíciletí. Drží si svou linii a tradici. Díky Heleně Štáchové Spejbla a Hurvínka nezasáhly nejrůznější komerční vlivy, jako se to stalo u Milerova Krtečka.
Jakub Hora
ředitel Divadla Alfa
Helena Štáchová a její herecký kolega Martin Klásek
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Hurvínka se bála

Když v jednom z rozhovorů poukazovala na své divadelní začátky, zmínila se Štáchová o hře Franka Weniga a Josefa Skupy Hurvínek mezi broučky. „Byla mým prvním divadelním zážitkem, ale nic nenasvědčovalo tomu, že se tato scéna stane mým osudem. V první třetině hry Hurvínek vyvolá ducha. A právě ten mě tak polekal, až jsem se nahlas rozplakala a rodičům nezbylo, než mne z divadla vynést,“ zavzpomínala.

Paradoxně pak i přes nepříjemné první setkání zasvětila látkové loutce celý zbytek života. Zatímco zakladatel divadla Josef Skupa s Hurvínkem pobyl 30 let a Miloš Kirschner 44 roků, Štáchová neuvěřitelných 50 let. „A za nic bych tu naši společnou cestu nevyměnila,“ zhodnotila své rozhodnutí.

Divadlo Spejbla a Hurvínka je první profesionální loutkovou scénou v ČR. V roce 1930 jej založil v Plzni profesor kreslení Josef Skupa. O 14 let později ho zatkli nacisté a scéna byla až do konce války uzavřena. Na konci roku 1945 divadlo přesídlilo do Prahy, kde působí dodnes. Po Skupově smrti se stal jeho ředitelem Miloš Kirschner, kterého Skupa jmenoval svým pokračovatelem v interpretaci Spejbla a Hurvínka. I on pak ustanovil svého nástupce, kterým je jeho žák Martin Klásek.

Divadlo Spejbla a Hurvínka
Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Helena Štáchová nepůsobila pouze v divadle, ale i v rozhlase a televizi. Z dabingových rolí proslula Lízou Simpsonovou ve slavném americkém animovaném seriálu či v pohádce Míša Kulička. Napsala také devět knih a 54 scénářů, sedm her pro dospělé a devět pro děti. V roce 2005 vydala knihu Život na nitích, která je nejen příběhem Divadla S+H, ale i osobní výpovědí o autorčině boji s rakovinou.

Natočila obrovské množství zvukových nosičů. Jen Supraphon prodal několik milionů nahrávek Divadla Spejbla a Hurvínka, které během let získaly 33 zlatých, 25 platinových a jednu diamantovou desku.