Kultura pro všechny. Nejlepší knihovny mají v Rapotíně nebo Kroměříži

Knihovnou roku 2016 se stala Obecní knihovna v Rapotíně na Šumpersku. Zvítězila v kategorii základní knihovna a její zástupci ve čtvrtek v pražském Klementinu převzali ocenění z rukou ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Knihovna cenu dostala za mimořádně rozsáhlé a rozmanité kulturní a vzdělávací aktivity pro všechny skupiny obyvatel v obci i za kultivované prostředí, kde se odehrávají.

V kategorii informační počin si titul Knihovna roku 2016 vysloužila Knihovna Kroměřížska. Porota ji ocenila za průkopnické prosazení biblioterapie. Obě ceny jsou spojené s odměnou 70 tisíc korun. Součástí předávání cen bylo též ocenění Městská knihovna roku 2016, kterou vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků. Zvítězila Městská knihovna Sedlčany.

Knihovny v odlidštěné době

„Ocenění je především připomenutím toho, že je neustále nutné mezi lidmi propagovat čtení, čtenářství, knihy či další nosiče informací, a tudíž i knihovny. Jejich význam v našem životě je neoddiskutovatelný, a to zvláště v dnešní přetechnizované, a tím i poněkud odlidštěné době,“ řekl při předávání cen ministr kultury Daniel Herman.

Knihovna Kroměřížska
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Ocenění Knihovna roku se uděluje k ohodnocení dlouhodobých zásluh o rozvoj knihovnictví v obcích a mimořádného přínosu k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb.

V kategorii základní knihovna ministr udělil ještě diplomy. Dostaly je Obecní knihovna Boršov nad Vltavou v Jihočeském kraji za vynikající spolupráci knihovny s obcí a efektivní naplňování role obecního centra kultury a vzdělávání a Obecní knihovna Batňovice v Královéhradeckém kraji za systematickou a koncepční práci v oblasti veřejných knihovnických a informačních služeb a mezigenerační aktivity knihovny v obci. Ve druhé kategorii diplom dostaly Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích a Moravská zemská knihovna v Brně. 

Letos byla udělena také Cena za přínos k rozvoji české kultury. Dostal ji emeritní ředitel Parlamentní knihovny Karel Sosna. Jeho zásluhy podle ministra spočívají zejména v transformaci Parlamentní knihovny z tradiční podoby do moderního knihovnicko-informačního pracoviště a založení společné digitální knihovny parlamentních knihoven zemí V4.

Česká síť knihoven je světový unikát

Vloni se Knihovnou roku stala Městská knihovna Hroznětín z Karlovarského kraje. Ocenění získala za to, že se podílí na společenském životě celé obce. V kategorii informační počin zvítězila Městská knihovna Třinec. Městskou knihovnou roku se stala Knihovna města Olomouce.

Česká síť knihoven je údajně nejhustší na celém světě. Podle The New York Times to nedávno ukázal průzkum Nadace Billa a Melindy Gatesových. Knihoven je v tuzemsku více než základních škol. Na 1971 lidí připadá jedna. To je například desetkrát více než v USA.