Rychlé šípy i Ladův hastrman stráví prázdniny v Holešově

Zámek Holešov vystavuje české ilustrátory (zdroj: ČT24)

Zámek v Holešově má stovky nových obyvatel. Zabydlely ho postavy českých ilustrátorů z knih pro děti a mládež. S Rychlými šípy, Ladovým hastrmanem nebo Milerovým Krtkem se mohou návštěvníci potkat po celé prázdniny.

Kurátoři v Holešově shromáždili přes tři sta děl: vodníků Josefa Lady, školních obrazů pravěkých zvířat od Zdeňka Buriana či Rychlé šípy ilustrované Václavem Junkem a Špalíček Jiřího Trnky. Mnohé jsou návštěvníkům dobře známé z večerníčků, pohádkových knížek, slabikářů či komiksů.

Výstava ale představuje i práce současných ilustrátorů, například Martina Velíška a jeho netradiční ilustrace Němcové Babičky nebo kresby Petra Válka, které doprovázejí dětskou literaturu. 

„Jsme moc rádi, že se nám podařilo získat také originální kresby Adolfa Borna, těsně před jeho smrtí. I z těchto nádherných obrázků se návštěvníci mohou těšit,“ doplnil ředitel Městského kulturního střediska Holešov Pavel Chmelík. 

Ilustrace Adolfa Borna ke knize Miloše Macourka: Žofka
Zdroj: Česká televize

Originály jedenácti ilustrátorů budou mít možnost prohlédnout si až do začátku října. Holešovský zámek si od výstavy slibuje, že přiláká deseti tisíce zájemců.