Spolu v posteli. Mandlová a Baarová sní v Ostravě o návratu

Sláva, krása a obvinění z kolaborace spojovalo filmové hvězdy Adinu Mandlovou a Lídu Baarovou. Jejich osudy jsou v poslední době pro tvůrce přitažlivé. V nejnovější hře Tomáše Vůjtka se sejdou v posteli a ve sklepě mimo oficiální ostravské divadelní scény.

Jevištěm hry Spolu je sklepní alternativní scéna Absintového klubu Les. V posteli, která v jejich kariéře hrála velkou roli, sní Mandlová s Baarovou o triumfálním návratu na výsluní a do vlasti. Vzpomíná se na staré časy, rekapituluje se kariéra. Zatímco ale Baarová se stále opájí dávnou slávou, Mandlová ji cynicky vrací do reality. 

„Spolu sice vypráví o Baarové a Mandlové, pro mě je ale hrou o tom, že osud je deformován moderními dějinami,“ nevypráví Vůjtek inscenací jen příběh dvou filmových hvězd, které doplatily i na to, že úspěch se v Čechách neodpouští. Nechybovaly ale jen ony, i když to podle tvůrců odnesly za všechny. Pro obě konec války znamenal i konec kariéry – obě byly obviněny z kolaborace, obě v roce 1948 emigrovaly do zahraničí.

Baarová a Mandlová spolu (zdroj: ČT24)

„Je to hra o češství a o čecháčkovství, o tom, jak se to pak semlelo,“ doplnila Zuzana Truplová. V představení pro dvě herečky se na scéně sejde s Pavlou Gajdošíkovou. V reprízách ještě 19., 24. a 26. listopadu.

  • Původní hru o Baarové a Mandlové uvedlo nedávno pražské Švandovo divadlo. V inscenaci Pankrác '45 se fiktivně potkávají v jedné cele pankrácké věznice, kde obě byly pro nařčení z kolaborace skutečně vězněny.
  • Pražská scéna Troníček premiérovala začátkem roku hru Sestry B. Pojednává o vztahu Baarové a její mladší a méně slavné sestry Zorky Janů, která po válce neunesla, že je sestrou údajné kolaborantky.
  • O Lídě Baarové také vzniká hraný film. Snímek Filipa Renče s Táňou Pauhoufovou v hlavní roli se soustředí na vztah herečky s nacistickým ministrem propagandy Josephem Goebbelsem .