Chlapská síla dobrovolníků jako pomoc pro náchodské ARO. Nemocnice je na hraně kapacit

Dobrovolníci pomohou přetíženým zdravotníkům v Náchodě (zdroj: ČT24)

Nejvíce zatížený koronavirem je aktuálně Královéhradecký kraj. Nemocnice v Náchodě je i přes výpomoc armády na hraně kapacit. Začíná proto využívat také dobrovolníky bez zdravotnického vzdělání, kteří jsou vítaní, i pokud mohou nabídnout jen svou fyzickou sílu.

Oblastní nemocnice Náchod momentálně pečuje o 155 pacientů s covidem, všechna její intenzivní lůžka jsou obsazena. „Pacientů přibývá neustále, včera jsme otevřeli naši poslední, již desátou, covidovou stanici,“ uvedl ve středu ředitel Oblastní nemocnice Náchod Jan Mach.

V zařízení je nasazeno také 25 vojáků, zapotřebí je ale ještě další výpomoc. „Budeme potřebovat posílit chlapskou sílu na ARO,“ svěřil se Mach. Nemocnice tak využije prvních dobrovolníků. Přihlásili se po výzvě náchodské radnice, která hledá zájemce o pomoc bez ohledu na kvalifikaci.

Dobrovolníci jsou rozličných profesí

„Máme už přes 20 silných chlapů, jsou připraveni naskočit a pomoci,“ řekl starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD). Mezi nimi jsou třeba úředníci, pracovníci celní správy, podnikatelé v oboru gastro nebo prodejci realit.

„Sotva jsme si s manželkou přečetli výzvu nemocnice, neváhali jsme, zvedli jsme telefon a řekli ano,“ řekl dobrovolník a realitní makléř Petr Šára.

Manželé Šárovi podnikají v oblasti realit společně, teď jsou ochotni nemocnici pomoci nejméně po dobu dvou týdnů. „Člověk přece jen musí přehodnotit, jestli je důležitá jeho práce, nebo jsou nějaké důležitější zájmy,“ popsal Petr Šára. „Pokud mě tam budou chtít, budu dělat takovou práci, kterou mně přidělí,“ doplnila jej manželka Zdeňka.

Nemocnice na pomoc dobrovolníků spoléhá za situace, kdy jí stále chybí přes 10 procent personálu, v Náchodě to teď znamená 180 lidí.