Maloobchod skončil v květnu hůře, než analytici čekali, Češi zřejmě začali šetřit

Události: Tržby obchodů se propadly, Češi začali šetřit (zdroj: ČT24)

Tržby v českém maloobchodě zaznamenaly v květnu výrazně větší propad, než analytici předpokládali. Květnové výsledky tak zřejmě podle nich značí změnu spotřebitelského chování, kdy se začala projevovat vysoká inflace a lidé začali šetřit. Maloobchodníky čekají poklesy i v následujících měsících, týkat se budou většiny zboží. Méně by se mohly projevit u potravin, s propadem poptávky by naopak měla počítat kultura. Vyplývá to z vyjádření oslovených ekonomů.

Maloobchodní tržby po dubnovém růstu o 5,7 procenta v květnu klesly meziročně o 6,9 procenta, uvedl v pondělí Český statistický úřad. Analytici odhadovali, že pokles bude činit zhruba 2,5 procenta.

„Meziroční srovnání je však v tomto případě poněkud zavádějící v důsledku konce loňského jarního lockdownu. Tehdy tržby z měsíce na měsíc výrazně vzrostly a vytvořily tak vysokou srovnávací základnu,“ řekl ekonom banky Creditas Petr Dufek. Lépe o vývoji v maloobchodě tak podle ekonomů vypovídá meziměsíční srovnání, kdy byly tržby v květnu nižší o 2,3 procenta. 

Pokles tržeb se týkal všech typů prodejen s výjimkou lékáren a drogerií. Obchodníci s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím utržili v květnu meziročně o 5,5 procenta více, tržby za kosmetické a toaletní výrobky vzrostly o 4,4 procenta.

Mzdy versus vysoká inflace

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil upozornil, že kupní síla Čechů zůstává pod tlakem. Růst mezd nestačí pokrýt vysokou inflaci. „Ačkoliv tak Češi v letošním květnu u maloobchodníků utratili nominálně o 8,1 procenta více peněz než před rokem, reálně za tyto prostředky dostali o 6,9 procenta méně zboží,“ řekl.

„Lidé začínají propadat špatné náladě, což se projevuje poklesem tržeb obchodníků,“ podotýká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Další šetření domácností se podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška dotkne minimálně potravin, lidé si ale pravděpodobně nebudou v takové míře dopřávat kulturní vyžití, propad se dá podle něj předpokládat i u rekreací. „Výrazněji šetřit budou domácnosti i na pohonných hmotách, kde ale ve statistikách převažují podnikatelské nákupy, což propad tržeb omezuje,“ uvedl.

Prognóza Raiffeisenbank ze začátku května podle jejího analytika Davida Vagenknechta odhadovala meziroční pokles maloobchodních tržeb pro letošní rok o 0,6 procenta. Nyní zveřejněná data ČSÚ podle něj ale značí horší výsledek.