Na konci června přestanou v Česku platit některé starší bankovky

Události: V Česku končí platnost některých bankovek (zdroj: ČT24)

Posledním červnem skončí platnost starších vzorů bankovek z let 1995 až 1999. Týká se to bankovek ve všech hodnotách s výjimkou pětitisícovky. Vyměnit je bude možné po dobu dvou let v bankách, bankomatech i na územních zastoupeních České národní banky (ČNB). Pak už jen přímo v ČNB. Bankovky, které po 30. června přestanou platit, se od těch stále aktuálních liší například šířkou stříbrného ochranného proužku.

„Našim cílem je mít od každé nominální hodnoty pouze jeden platný vzor bankovky a vždy s nejvyššími ochrannými prvky, které jsou v současné době k dispozici,“ vysvětlila mluvčí České národní banky (ČNB) Petra Vostrčilová. Lidé by tak měli snáze rozpoznat, jestli v ruce nedrží padělek.

Sledujte proužek

Bankovky, které ČNB stahuje z oběhu, jsou rozpoznatelné především šířkou stříbřitého proužku. Ten je úzký a jeho barva se při naklopení nemění, zatímco nejnovější vzory bankovek mají proužek širší, jenž při naklopení mění barvu z hnědofialové na zelenou. Jednotlivé vzory od sebe dále odlišuje třeba i letopočet vyobrazený na lícní straně.

Do doby ukončení platnosti bankovek doporučuje ČNB veřejnosti platit bankovkami jako obvykle, starší vzory jsou postupně nahrazovány novými. Z oběhu bankovky s končící platností stahuje tuzemská centrální banka už několik měsíců, přesto jich zůstává zhruba šedesát milionů kusů. Nejvíc je dvoustovek a stovek. U nich ale banka předpokládá, že si je turisté často nechávají jako suvenýr.

Počet starých vzorů bankovek v oběhu
Zdroj: ČT24/ČNB

Pro nové do banky

„Doporučujeme zkontrolovat si všechny bankovky, které lidi mají třeba doma, a potom je možné je vyměnit na kterékoliv pobočce jakékoliv banky v Česku, kde jsou buď pokladny, nebo vkladové bankomaty,“ radí mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša.

Vkladové bankomaty budou speciálně upravené tak, aby rozeznaly starší vzory od nových. Pokud klient do takzvaného vkladomatu vloží bankovku se starým vzorem, dojde k jejímu stažení z oběhu a klientovi se peníze připíšou na účet. Bankovky lze měnit také na všech sedmi územních zastoupeních České národní banky. Od 1. července 2024 už bude výměna možná pouze u ČNB, a to neomezenou dobu.