Českým bankám se loni dařilo. Za nárůstem zisků stojí i zájem o půjčky

Události: Bankám se loňský rok dařilo (zdroj: ČT24)

Banky v Česku v loňském roce zaznamenaly nebývalý nárůst čistého zisku. Z dosud zveřejněných hospodářských výsledků nejvýrazněji Raiffeisenbank, a to o 119 procent. Skupina ČSOB hlásí nárůst zisku o 90 procent a v dvojciferných číslech se pohybují i další velké banky. Čísla jsou částečně ovlivněná nižší srovnávací základnou z roku 2020, kdy provoz bank omezoval koronavirus.

Na výši zisků se z velké části v loňském roce podílelo poskytování úvěrů. O ty byl zájem ze strany firem na investice, banky svým klientům ale více poskytovaly i půjčky na bydlení.

Právě požadavky klientů na vyřízení hypotéky, firemní půjčky nebo investice se výrazně podepsaly na růstu zisků skupiny ČSOB. „Bance se dařilo, a to zejména díky tomu, že česká ekonomika, české firmy a čeští občané dokázali navzdory složitosti koronakrize tuto krizi zvládnout,“ uvedl člen představenstva ČSOB zodpovědný za vztahové bankovnictví Ján Lučan.

Po akvizici Equa bank nebo třeba zajištění služeb pro klienty ING se loni dařilo i Raiffeisenbank. „S ohledem na pandemii covidu šlo o nelehký úkol, ať již z pohledu zajištění kapacit či z pohledu manažerského řízení,“ popsal generální ředitel Igor Vida.

Dobré výsledky hlásí i další banky, které už je oznámily. „Česká národní banka začala poměrně svižně zvyšovat úrokové sazby, a to je pro bankovní sektor také příznivá zpráva. Zároveň se ukázalo, že třeba nebude tak velký objem nesplácených úvěrů, jako se banky obávaly na začátku pandemie,“ přiblížil hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Banky v Národním rozvojovém fondu
Zdroj: Národní rozvojová banka

Zvýšení zisků komerčních bank by mohlo být dobrou zprávou také pro Národní rozvojový fond, který vznikl jako reakce na snahy některých stran v minulém volebním období o dodatečné zdanění bank. To se nakonec nestalo. I proto, že velké banky se zavázaly část zisků vložit do fondu a z něj financovat projekty veřejné infrastruktury – mluvilo se třeba o nákupu nových vlaků.

Fond ale zatím žádnou investici nerealizoval. „Banky mají ty peníze připravené k profinancování projektů, ale větší problém spočívá v tom, aby byly projekty opravdu dobře připravené,“ řekl předseda představenstva fondu Martin Bartyzal. První projekt by chtěl mít hotový ještě letos.